Världskonferens om narkotika – utan socialminister

(uppdat 05-06)(Drugnews/SL)
VISBY Hassela Nordic Networks världskonferens om droger har inletts på Gotland med delegater från 25 länder. Kronprinsessan Victoria inviger och justitieminister Thomas Bodström talar på fredag – men narkotikafrågans ansvarige minister hoppar av i sista stund. Igen.

När det blev uppenbart att svenska regeringen under EU-ordförandeskapet inte tänkt prioritera den inom unionen så infekterade och känsliga narkotikafrågan tog Hassela istället initiativ till konferensen i Visby. Den samlar delegater långt utanför EU:s gränser – bl a Brasilien, USA och även Australien där ett Hasselakollektiv nyligen startat med den omtalade kombinationen ideologi, medlevarskap och lokal integration för att ge unga en andra chans att bli ansvarsfulla medborgare.
Några av diskussionsämnena på konferensen är narkotikaterrorism, penningtvätt och korruption. Medias roll i drogdebatten. Sprutbyten, medicinsk användning av cannabis och harm-reduction (skadelindring). Holland, Schweiz och Tysklands till synes mer uppgivna drogpolitik ventileras också.

”Men det är tråkigt att socialminister Lars Enqvist hoppar av i sista minuten”, säger konferensgeneralen Torgny Peterson till Drugnews.
Möte i socialdemokraternas verkställande utskott anges bland annat som skäl.
Det är andra gången på kort tid som Enqvist – trots löfte om att strida för en restriktiv svensk linje – hoppar av från en internationell drogkonferens i sista stund. I höstas lämnade han återbud till Europarådets stora narkotikamöte i Portugal.

LÄS MER:
Hassela arrangerar världskonferens om narkotika
Socialministern hoppar av viktigt narkotikamöte
Sverige lågprioriterar narkotikafrågan i EU 2001

Etiketter:

Annonser