Folkhälsorapport 2001:Sämre hälsa för yngre – bättre för äldre

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Äldre svenskar lever längre och mår allt bättre. Medan ohälsan för de under 45 år ökar – bland annat till följd av mer stress i arbetslivet. Och fler unga prövar alkohol och narkotika och överviktsproblemen ökar, enligt Socialstyrelsens Folkhälsorapport 2001.

Den femte folkhälsorapporten som i veckan överlämnades till regeringen visar att medelåldern ökat mer bland männen än bland kvinnor, som dock fortfarande lever längre. Förra året var den 77,5 år för män och 82,1 år för kvinnor.
Orsaken är bland annat kraftigt minskad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar som kan förklaras av bättre matvanor och minskad rökning. Lungcancerdöd har minskat bland män, medan den fortfarande ökar bland kvinnor – främst som en följd av att män rökning är vanligare bland kvinnor.

Medan särskilt pensionärer mår bättre än tidigare ökar ohälsan bland yngre vuxna, enligt rapporten. Ängslan, oro, ångest och sömnproblem är vanligt, särskilt bland yngre kvinnor.
”Det finns en risk för att den psykiska ohälsan bland yngre leder till dödliga sjukdomar i högre ålder”, varnar Nina Rehnqvist, Socialstyrelsens överdirektör, enligt Svenska Dagbladet.
Ohälsan bland dem under 45 år sammanfaller tydligt med en allt tuffare arbetsmarknad – både vad gäller oro för att förlora jobbet och ett allt högre tryck på dem som blir kvar.

Svenska ungdomar har mycket god hälsa jämfört med jämnåriga i de flesta andra länder. Men orosmoln finns som stigande psykiska besvär med oro, huvudvärk, och magont. Astma och allergier har blivit vanligare, liksom övervikt till följd av mer stillasittande fritid. Droganvändandet har ökat under hela 1990-talet av både alkohol och narkotika. Och sexuellt överförbara smittor som klamydia ökar kraftigt.

Social klasskillnader gäller fortfarande för hälsoläget och hur gamla vi blir. Manliga högre tjänstemän lever i snitt två år längre än jämnåriga ej facklärda arbetare. Riskfaktorer som rökning och övervikt är vanligare bland lågutbildade än bland högutbildade, enligt rapporten.

Etiketter:

Annonser