Lördagsöppet ökar alkoholförsäljning

2001-01-31 15:55 DrugNews/SL)
STOCKHOLM Alkoholförsäljningen ökade 3,1 procent mer i de län som haft lördagsöppna Systembolag, visar en första forskarrapport av försöket. Dock visar utvärderingen ingen klar ökning av misshandel.

Forskarrapporten som redovisades på onsdagen omfattar perioden till och med november ifjol, alltså tio månader med lördagsöppna Systembolag i sex län.
Alkoholförsäljningen ökade cirka åtta procent i försökslänen (de fyra nordligaste Norrlandslänen, samt Stockholms och Skåne län), medan ökningen stannade vid fem procent i jämförelseområden utan lördagsöppna systembutiker.
Särskilt ölförsäljningen ökade i försökslänen (+7 procent) och särskilt i Skåne (+10 procent).

När lördagsstängt på Systembolaget infördes i juli 1982 minskade inledningsvis fylleriet och misshandel i hemmen. Men vad gäller de nu aktuella försöken med lördagsöppet och därmed ökad tillgänglighet är statistiken kring befarad våldsökning osäker.
”Under flera av månaderna var polisanmäld kvinnomisshandel högre än prognostiserats i försökslänen, men talen är för små för att vara säkra”, säger alkoholforskaren Thor Norström (bild) som tillsammans med norske kollegan Ole-Jœrgen Skog gjort utvärderingen.
Däremot ökade antalet rattfylleribrott mer i experimentområdet, särskilt i Stockholm. Det förklarar forskarna främst med att polisen gjort flera riktade kontroller nära lördagsöppna Systembolag.
Försäljningsökningen i försökslänen är statistiskt säker, men de olika brottsdata har flera brister och gör att felmarginalen kring skattningarna är stora.
”Egentligen hade vi velat väga in även polisens ingripanden och sjukhusens akutbesök under helger, men det gick inte av olika skäl”, säger Thor Norström.

Socialminister Lars Enqvist har dock inga svårigheter att dra slutsatser.
”Forskarnas rapport visar att de farhågor många hade om ökat våld i samhället inte har infriats”, säger socialministern i ett pressmeddelande och meddelar att försöksverksamheten ska fortsätta.
Rapporten ska ligga till grund för regeringens ställningstagande om lördagsöppet ska återinföras på Systembolaget i hela landet. En alkoholpolitisk proposition med nya öppettider och regler väntas i mars och kan efter att riksdagen sagt sitt börja gälla från i sommar.

”Forskarrapporten är tunn och spretar åt alla håll. Man kan dra vilka slutsatser man vill och den håller inte som underlag för en proposition. Om regeringen gör det beror det på att man redan bestämt sig för lördagsöppet i hela landet. Något som bidrar till att öka alkoholkonsumtion och hälsoskador”, säger Kjell-Ove Oscarsson, alkoholpolitisk sekreterare i nykterhetsrörelsens Landsråd, till DrugNews.

IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson menar att rapporten pekar på ett samband mellan lördagsöppet och kvinnomisshandel. Något som även annan forskning stöder.
”Hur många alkoholrelaterade fall av kvinnomisshandel krävs innan socialministern anser läget ´dramatiskt´. Ett enda fall är ett fall för mycket och ett misslyckande för alkoholpolitiken”, säger Carlsson och anser att rapporten vare sig ger stöd för fortsatt försök eller permanentning av lördagsöppet.

Läs mer i DrugNews:
”Fortsatt lördagsöppet på Systemet”

Etiketter:

Annonser