-Alla problem löses inte med lugnande medel!

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM ”Bilden av antidepressiva läkemedel är alltför solig. Det är mest läkarkåren och tillverkarnas positiva röster som hörs”, säger till Drugnews Sonja Wallbom, Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, RFHL, som i ett projekt kartlagt patienters erfarenheter. Mindre än tio procent upplevde att de blev hjälpta av medicinerna, många drabbades däremot av oönskade biverkningar.

330 personer som medicinerats med lugnande medel har följts i ett treårigt projekt som nu tilldelats ytterligare drygt en miljon kronor av regeringen för att sammanställa materialet. Även studiematerial och konferenser ska anordnas.

Vid behandling av psykiska kriser och sjukdomstillstånd kan läkemedel spela viktig roll, men de kan även ge problem som beroenden, psykiska och fysiska besvär (yrsel, vikt- och sexuella problem….). Lugnande mediciner – som ökade i försäljning 20 procent första halvåret i år, enligt Socialstyrelsens statistik – ges ibland även mot vanlig värk och stress

”Det förekommer slentrianmässig förskrivning av antidepressiva. Istället för att behandla patienten individuellt byts ett läkemedel, om det inte hjälper, ut mot ett annat. Risken är stor för övermedicinering av folk istället för att ta reda på de egentliga orsakerna”, säger Sonja Wallbom.

Läs mer i Drugnews:
Ökad konsumtion av lugnande läkemedel

Etiketter:

Annonser