Fler rattfyllerister – försök med alkolås utökas

(Drugnews/SL)
TYLÖSAND Alkohol och andra droger ökar i trafiken. Nära var fjärde förare som förolyckades i fjol var påverkad visar Vägverkets statistik. Nu vill näringsminister Björn Rosengren utöka försöken med alkolås i bilar till hela landet.

Efter goda erfarenheter i Kanada och USA pågår sedan två år försök i Stockholms, Östergötslands och Västerbottens län.
”Erfarenheterna är mycket goda. Jag ser stora möjligheter med alkolås för att komma tillrätta med problemet med alkohol i trafiken. Jag vill att nuvarande försöksverksamhet permanentas och utvidgas till att gälla hela landet”, sade Björn Rosengren i tisdags på ett trafiksäkerhetsseminarie i Tylösand. enligt Dagens Nyheter.

Att alkohol och andra droger är allvarliga hot mot nollvisionen framgick på konferensen som anordnats av Motorförarnas helnykterhetsförbund. 591 personer omkom i trafiken i fjol, det högsta antalet sedan 1993. Regionala studier av Vägverket visar att andelen drogrelaterade dödsfall i trafiken ökat. Ifjol var nära var fjärde förolyckad förare påverkad (19 procent år 1999, 18 procent 1998).

Förutom fler fordon, sämre vägar (fler mitträcken efterlyses) pekas på ökad tillgång på alkohol (exempelvis med lördagsöppna Systembolag) som några förklaringar. Sambandet alkohol och trafikolyckor är tydligt, enligt Hans Laurell, Vägverkets drogexpert:
”Om den totala alkoholkonsumtionen ökar med en procent stiger antalet rattfyllerister med 0,7 procent”, sade Hans Laurell på trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand.

Hälften av alla misstänkta rattfyllerister har alkoholproblem, enligt en stor studie på Karolinska institutet. Men bara de som döms för grovt rattfylleri (1,0 promille och mer) lämplighetsprövas för att få behålla körkortet. Forskare bakom studien anser att promilleindikatorn borde sänkas och att alla rattfyllerister borde erbjudas hjälp, enligt Expressen.

Läs mer i Drugnews:
En av fem trafikdödade var drogpåverkad
Rattfylleri ofta bakom dödsolyckor
”Dags för alkolås i yrkestrafiken!”
Alkohol största dödsfällan i trafiken

Etiketter:

Annonser