Ny EU-stämning mot tobaksjättar för smuggling

(Drugnews/SL)
NEW YORK En ny stämningsansökan mot de amerikanska tobaksföretagen Philip Morris och RJ Reynolds har lämnats in av EU-kommissionen och tio av unionens medlemsländer vid en domstol i New York som avvisade den förra. Misstankarna gäller bolagens del i den gigantiska cigarettsmugglingen som leder till förlorade skatteintäkter på nära 40 miljarder kronor om året i EU-länderna.

En tidigare stämning i samma ärende avvisades i juli på en formell punkt av domstolen eftersom den bara var undertecknad av EU-kommissionen. EU:s budget kunde nämligen inte – i juridisk mening – anses ha lidit ekonomisk skada av den påstådda smuggelgärningen. Däremot enskilda medlemsländer.

Stämningen grundar sig på EU:s bedrägeribyrå Olafs granskning av den amerikanska tobaksindustrin och cigarettsmugglingen till Europa. Enligt EU-stämningen har de två tobaksjättarna understött den globala smugglingen vilket inneburit missade avgifts- och skatteintäkter för bland annat unionsländerna.

Striden mellan EU och USA:s två största tobaksbolag handlar om kanske hundratals miljarder kronor. Den strikta amerikanska lagstiftningen om bedrägeri och svindleri från 1970 ger utrymme vid stämning i en federal domstol att kräva skadestånd på upp till tre gånger det samlade åsamkade skadevärdet, enligt Tobaksfakta.

I beviskorgen ligger även dokument från tobaksbolagens tidigare hemliga arkiv som offentliggjordes vid de skadeståndsprocesser som amerikanska delstater förde mot bolagen för deras hälsovådliga produkters samhällskostnader vilket ledde till en nationell uppgörelse 1998.

Läs mer i Drugnews:
Domstol avvisar EU-stämning mot tobaksbolag

Etiketter:

Annonser