Alkohol-pejling lockade i sommarvärmen

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Alkoholen och media, samvetslösa bryggare, politiker som sviker de svagaste. Det var några ämnen i en paneldebatt med 18 inbjudna från riksdagspartier, frivilligorganisationer, Bryggareföreningen, massmedier och alkoholforskning vid IOGT-NTO-rörelsens pågående kongresser.

Debattledaren Siewert Öholm hade fullt upp att fördela ordet till företrädarna som trängdes på podiet i Idrottshögskolans stora sal. Många hundra personer hade lämnat solskenet för att följa den stundtals röriga alkoholpolitiska pejlingen (som direktsändes via Internet).

Öholm förvånades över att alkoholfrågan skär så mycket genom flera partier. De inbjudna politikerna tävlade dock om att försöka framhäva sitt partis försök att slå vakt om en restriktiv alkoholpolitik. Trots att majoriteten av deras kollegor i riksdagen nyligen röstat för lördagsöppet på Systembolaget och att avveckla det svenska EU-undantaget för privatinförsel av starkdrycker. Nu står sänkt vinskatt på agendan…

Minst opportun var kanske moderaternas representant Marietta de Pourbaix-Lundin:
”Sverige har redan förlorat slaget om alkoholen. Mycket av spriten säljs inte längre på Systembolaget. Sänk därför priset”, sade hon och erhöll burop från den nykteristdominerade publiken.

Hårdast utsatta var ändå Bryggareföreningens Peter Matsson och Riksidrottsförbundets generalsekreterare Lennart Karlberg. De försökte förklara varför det görs reklam för lättöl som inte finns (eller åtminstone inte tillhandahålls i butikerna), respektive varför idrotten direkt/indirekt låter sig sponsras av ”alkoholkapitalet”.

Mest svajig var nog chefredaktör Amelia Adamo på påståendet ”Journalister är fega opportunister!” om lullandet med vinspalter och drinkrecept på ena sidan och larm om fulla ungdomar på den andra.
”Tidningarnas uppgift är inte att varna. Men visst har vi en glamorös alkoholattityd i spalterna. Röka (tobak) är ute – kröka är inne!”, sade Amelia som dock tyckte att inte bara medierna utan också föräldrarna måste ta mer ansvar.

Frågeväxlingen styrdes via plötsliga tillrop och visslingar i domarpipa utanför scenen. De sista debattämnena blev ”Nykterhetsrörelsen är helt ute – ungdomarna väljer krogen istället för logen!” och ”Hela Organisations-Sverige är orkeslös!”.
Sven-Olov Carlsson, nykterhetsbasen som legat lågt under debatten, sade att man nu söker en bredare dialog och alians med personer som har alkoholvana, men kan göra en insats.
”Man behöver inte vara nykterist för att stå för nyktert umgänge”, inföll Per Johansson från Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

Flest applåder fick Lovisa Lantz, avgående ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, som agerat spökröst vid debattens frågeväxlingar.
• Vilken åtgärd är mest angelägen av politikerna? undrade Siewert Öholm.
”Attitydpåverkan. När statsminister Göran Persson tog intryck av en bok om veganerna och övervägde sina matvanor så darrade kötthandeln. Om socialministern gick ut och sa att han struntade i att dricka alkohol så skulle bryggarna och hela alkoholbranschen bli skiträdda”, svarade Lovisa Lantz.

Läs mer i Drugnews:
Nykteristernas kongress ska vända medlemsraset

Etiketter:

Annonser