”Populism ge mer sprit till folket med lördagsöppet”

2001-06-01 10:49 (uppdat 17:39) (Drugnews/SL)
STOCKHOLM Riksdagen beslutade på fredagen att alla landets över 400 systembolagsbutiker får ha lördagsöppet från 1 juli. Röstsiffrorna blev 178 för, 96 emot och sju nedlagda röster. ”Det här är ren populism. Trots att försöken med lördagsöppet är negativa vill politikerna ge mer sprit åt folket”, säger nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson till Drugnews.

IOGT-NTO-ordförande hade önskat att riksdagen skulle avslå eller i vart fall återremittera förslaget om lördagsöppet till socialutskottet.
”Nya uppgifter om försökens negativa konsekvenser har framkommit”, säger Carlsson till Drugnews och hänvisar till forskarnas slutrapport som först blev klar förra veckan.
Utvärdering av drygt ett års försök med lördagsöppet i sex län tyder på ökat rattfylleri och 3,4 procent högre alkoholförsäljning än i andra områden. Dessutom har antalet misshandelsfall ökat 13 procent i de fyra deltagande norrlandslänen, men inte i Stockholm och Skåne.
Sven-Olov Carlsson tror nu att nästa strid kommer att stå om alkoholskatten.

Förespråkarna för lördagsöppet – såsom socialministern – hävdar dock att det finns stor osäkerhet i statistiken och att det gäller att försvara detaljhandelsmonopolet – en av svenska restriktiva alkoholpolitikens sista utposter – med bättre service och öppethållande.

De var främst socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet som stödde regeringsförslaget om lördagsöppet, medan övriga partier ville förlänga försöksperioden. Men partilinjen följdes inte helt: fem socialdemokrater, tre folkpartister röstade mot och en moderat av misstag. På nej-sidan röstade fyra vänsterpartister och en centerpartist för lördagsöppet. Ett förslag om att återvisa förslaget till socialutskottet nedröstades med siffrorna 236-46.

Riksdagen beslutade också att Systembolaget framöver ska få anordna vinprovningar för kunderna och auktioner av samlarviner. Dessutom skärpts reglerna för folkölsförsäljning.

Läs mer i Drugnews:
Partitrohet avgör riksdagbeslut om lördagsöppet

Etiketter:

Annonser