Engqvist: ett narkotikafritt Sverige på 10 år!

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Socialminister Lars Engqvist vill i höst starta ett nytt krig mot narkotikan. Med en handlingsplan grundad på narkotikakommissionens slutsatser ska narkotikafrågan åter upp högt på den politiska dagordningen. ”På tio år ska vi nu försöka skapa ett narkotikafritt Sverige och ett narkotikafritt Skåne”, sade Engqvist i en riksdagsdebatt om ökade drogproblem i Öresundsregionen.

Med förslag om förstärkta, mer samordnade och målinriktade resurser är det inte orealistiskt, menade socialministern som tycker att särskilt förebyggande arbete och missbrukarvård drabbats hårdast det senaste decenniet. En proposition ska nu tas fram med utgångspunkt från narkotikakommissionens slutrapport (utpekade senaste årens narkotikapolitik som ett fiasko och beslutsfattarna som oengagerade, otydliga och osynliga) som nu varit ute på remiss.
”Men det krävs att alla som är berörda av frågan engagerar sig och att vi bestämmer oss för en nystart, ett nytt krig mot narkotikan ungefär som det fördes under 80-talet då vi var extremt framgångsrika”, sade socialministern som avser delta på flera regionala narkotikaseminarier, bland annat i Malmö.

Efter att tidigare blivit anklagad för passivitet i narkotikafrågan och uteblivit från flera drogkonferenser var socialministern mycket offensiv i interpellationsdebatten i måndags med riksdagsman Morgan Johansson (s) från Lund.
Johansson är oroad över signaler om ökad tillgänglighet och användande av droger bland ungdomar i Skåne. Särskilt sedan Öresundsbron öppnades ertappas många unga svenskar på väg tillbaka med bland annat hasch som de handlat i fristaden Christiania eller på de nya uppåt 70-talet haschklubbar som finns i Köpenhamn.

Socialministern sade att det är ett problem att drogliberala tongångar stärkts i omvärlden senare år. Han har utan framgång vid olika tillfällen försökt uppmärksamma danska hälsoministrar på problemet, men konstaterat att man har en annan, mer tillåtande hållning gentemot cannabis.
”Jag avverkar nu min tredje hälsominister i Danmark. Jag har inlett en spännande diskussion med den nye hälsoministern om hur vi ska skaffa oss gemensamma hållningar i narkotikafrågan”, sade Engqvist.

Läs mer om riksdagsdebatten och i Drugnews:
Narkotikapolitiskt vägval för Sverige
Alternativ narkotikakommissionens rapport
Rekordmånga tullbeslag förra året
Sverige lågprioriterar narkotikafrågan i EU 2001

Etiketter:

Annonser