Holländsk minister vill ”kvalitetsmärka” cannabis

(Drugnews/SL)
HAAG Hollands hälsominister Els Borst vill kvalitetssäkra cannabisprodukter genom innehållsmärkning och inspektioner efter farliga bekämpningsmedel på de egentligen illegala odlingarna i landet.

Bland annat bör halten tjära, nikotin och rusämnet THC anges på den holländska marijuanan Niederwet som ofta har högre rushalt, enligt ministern.
”Hög THC-halt är i själva verket en positiv kvalitetsnorm. Man behöver då röka mindre för att uppnå samma effekt, vilket i sin tur betyder att man får i sig mindre tjära och nikotin”, sade hon vid en debatt om ungdomsfrågor i parlamentet i måndags, enligt Algemeen Dagblad citerad av Hassela Nordic Network.

Ett dilemma är förstås hur man ska kunna kvalitetsgranska något som är illegalt. I Holland medges åtalseftergift av innehav för fem gram cannabis för eget bruk, men odling och transporter av narkotika till de s k coffeeshop (där försäljning till privatpersoner tillåts) befinner sig i ett juridiskt gungfly. Samtidigt är Holland viktig bas för drogturism och ligors globala narkotikasmuggling.

Läs mer i Drugnews:
Länktext Holländska regeringen vill stoppa illegal cannabis

Etiketter:

Annonser