TV-sända avrättningar i Thailand fördöms

(Drugnews/SL)
BANGKOK En TV-sänd avrättning av fem personer – varav fyra var narkotikadömda och två utlänningar – i Bangkwang-fängelset i Bangkok kritiserades av bland andra Amnesty. Avrättningarna är de första offentliga på flera år i Thailand och meddelades de dömda först minuterna före.

Landets nyvalde, och redan ifrågasatte, premiärminister Thakasin Shinawatra försöker göra drogbekämpning till huvudfråga och inrikesministern hotar med att knarksmugglare ska avrättas varje vecka, rapporterar Dagens Nyheter.
Två av de avrättade var en från Hongkong och en taiwanes som smugglat 30 kilo heroin. I Thailand finns även svenskar dömda till långa fängelsestraff för narkotikabrott.

Samtidigt stiger misstron mot premiärminister Shinawatra efter anklagelser om korruption, skattefusk och flera spektakulära händelser. Han gav sig nyligen ut på febrig skattjakt efter grumliga rykten om guld i en grotta som skulle täcka hela landets statsskuld. Och han pekade i mars ut misstänkta för en flygplansexplosion som dock visade sig bero på tekniska fel – inte bomber.

Läs mer i Drugnews:
Knarkkungar bakom flygexplosion i Thailand?
Drogproblem bland Thailands munkar

Etiketter:

Annonser