Ny tobaksfest KO-anmäls

(Drugnews/SL)
UMEÅ/STOCKHOLM Tobaksbolaget Austria Tabak anordnade på tisdagen en ny fest i Umeå för att lansera sitt cigarettmärke bland ungdomar. Ytterligare sex fester planeras närmaste veckorna trots att företaget tidigare fällts av Konsumentombudsmannen och riskerar böter på 100 000 kronor.

Organisationen En rökfri generation har beslutat att åter KO-anmäla företaget för dess kontroversiella marknadsföring.
”Jag hoppas att KO ser till att agera lite snabbt den här gången och får fram ett nytt förbudsföreläggande mot Austria Tabak. Med den tandlösa tobakslagstiftningen vi har i dag går det ju inte att stoppa festerna i förväg”, säger Joakim Magnusson, generalsekreterare på En rökfri generation, till Dagens Nyheter.

De uppmärksammade tobaksfesterna i höstas i Malmö, Göteborg och Stockholm då hundratals inbjudna ungdomar fick köpa cigaretter för fem kronor asken kritiserades av blanda andra föräldrar och ungdomsminister Ulrika Messing. Konsumentverket utfärdade förbudsföreläggande mot Austria Tabak att fortsätta använda sin reklam på inbjudningarna till festerna och ett vite på 100 000 kronor.

Tobaksföretaget – som tagit över Swedish Match cigarettproduktion – anser att man nu följer reglerna och har tagit bort sitt varumärke på själva inbjudningarna. Däremot fanns det på festen på tisdagskvällen där även ungdomar under 20 år fanns bland gästerna, enligt En rökfri generation. Nya tobaksfester planeras nu i samarbete med lokala krögare i Luleå och Sundsvall och nästa vecka i Jönköping, Karlstad och Växjö.

Läs mer i Drugnews:
Olaglig direktreklam vid tobaksfester

Etiketter:

Annonser