JO: privat socialtjänst är olaglig

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Nyligen fattade en borgerlig majoritet i Stockholm principbeslutet att börja lägga ut socialtjänstfunktioner som adoptionsutredningar, skuldrådgivning och åtgärder för långtidsarbetslösa på entreprenad. Nu menar Justitieombudsmannen i ett utlåtande att det strider mot grundlagen.

”Att göra utredningar är en förvaltningsuppgift som innefattar myndighetsutövning. Då måste det finnas ett direkt lagstöd för att lägga ut sådana utredningar på entreprenad. Sådant stöd finns inte i dag”, säger JO Kerstin André till TT.

Hon har inte särskilt granskat Stockholms privatiseringsplaner, som framöver även ska innefatta missbruksutredningar, utan lagligheten i att kommuner allt oftare anlitar hjälp utifrån. JO:s tolkning ger indirekt bakläxa för ett tiotal kommuner som vid arbetsbelastning lagt ut verksamhet på entreprenad, exempelvis utredningar av barn som far illa.
I Stockholm har dock privatiseringen haft mer ideologiska förtecken.

Förutom att privatiserad socialtjänst saknar stöd i grundlagen, menar JO att rättsäkerheten för den enskilde hotas och att det finns risk för att kontinuitet och helhetssyn går förlorade om andra sköter utredningar än det som sedan har ansvar och ska besluta.

Moderata socialborgarrådet Kristina Axén Olin i Stockholm avser dock inte följa JO:s beslut:
”Ord står mot ord. Våra jurister har kommit fram till andra slutsatser”, säger hon till Dagens Nyheter.
Enär JO:s beslut bara är rådgivande väntas frågan ytterst avgöras i regeringsrätten genom dom i något prejudicerande fall.

Läs mer i Drugnews:
Privat socialtjänst klubbat i Stockholm

Etiketter:

Annonser