Privat socialtjänst klubbat i Stockholm

Beslutet om att privatisera delar av socialtjänsten i Stockholm togs på måndagskvällen av den borgerliga majoriteten. Adoptionsutredningar, skuldrådgivning och åtgärder för långtidsarbetslösa berörs först. Missbrukarvården får vänta.

Privata bolag kan nu börja slåss på dessa områden, men själva besluten ska även i fortsättningen göras av kommunal socialtjänst.
”Jag hade gärna sett att även utredningar om missbruksvård kunde få konkurrensutsättas på en gång, men det får vi vänta med. Stadsdelsnämnderna kan själva gå vidare med det senare”, säger moderata socialborgarrådet Kristina Axén Olin till DrugNews.
Hon understryker dock att omkring 70 procent av själva missbruksbehandlingen idag redan upphandlas.

Principbeslutet i Stockholms kommunfullmäktige föregicks av en tre timmar lång ideologisk debatt. Oppositionen varnade för att enskildas rättssäkerhet och integritet kan hotas av en privatiserad socialtjänst och socialdemokraterna har redan lovat riva upp beslutet om de får makten. Kritikerna ifrågasatte även lagligheten i att privatisera och ville att man skulle invänta en utredning i frågan av Justitieombudsmannen, JO.

Kristina Axén Olin menar att beslutet ger utrymme för nya idéer, kortare utredningstid, metodutveckling och högre kvalité och socialsekreterlöner. Men målet inte är att spara pengar, försäkrar socialborgarrådet. Och även i framtiden ska socialtjänsten vila på solidariskt gemensam finansiering.

En arbetsgrupp ska nu utvärdera privatiseringsutvecklingen första sex månaderna och bevaka medborgarnas rättigheter. En kommunal JO ska också inrättas i Stockholms stadsledningskontor dit enskilda ska kunna vända sig med klagomål mot bland annat entreprenadverksamhet.

Läs mer i DrugNews:
Majoritet för privat socialtjänst i Stockholm

Etiketter:

Annonser