Allt fler drogpåverkade avslöjas

Allt fler drogpåverkade upptäcks på arbetsplatserna och i trafiken, rapporterar Göteborgs-Posten.

Andelen positiva tester tagna på jobbet har ökat från tidigare cirka 2 till 2,9 procent de båda senaste åren. De flesta tester görs av Lag Medicin på Huddinge universitetssjukhus som ifjol analyserade 15 690 tester en ökning med 22 procent från året före. De vanligaste illegala drogerna på arbetsplatser är cannabis, amfetamin och heroin.
”Det här speglar att missbruket ökar på våra arbetsplatser”, säger Per Björklöv, informationschef på LabMedicin, till Göteborgs-Posten.

Fler narkotikapåverkade bilförare åker också fast. Ifjol upptäcktes 3 805 drograttfylleribrott, nära en fördubbling jämfört med året före. Polisen motiveras till skärpt kontroll av den nya trafiklagen om nolltolerans mot narkotika i trafiken från juli 1999. Och allt fler poliser utbildas i drogkännetecken.
Men det är ändå bara en bråkdel som åker fast. Även om 12 718 förare ifjol avslöjades med alkohol i kroppen så skedde uppskattningsvis över fem miljoner rattfylleribrott (cirka 14 000 alkoholpåverkade körningar per dag).

Läs mer i DrugNews:
Fler drogpåverkade bilförare upptäcks
Äntligen nollgräns mot narkotika i trafiken

Etiketter:

Annonser