Messing: dopingtesta alla inför stortävlingar!

Dopingtesta alla deltagare inför stora idrottstävlingar! Det föreslår idrottsminister Ulrica Messing som vill intensifiera kampen mot doping efter ”fusk-VM” i finska Lahtis.

”Det som hände vid skid-VM är oerhört sorgligt. Både för Finland och sporten”, sade Ulrica Messing till TT vid ett besök i Luleå.
Hon anser att varje dopingaffär naggar idrottens trovärdighet i kanten. Men att det varit så organiserat och att högsta ledningen i finska skidförbundet var införstådda med att finska elitskidåkare tog dopingmedel är värre.

Några tycker att doping bör legaliseras eftersom den ändå förekommer och är svår att upptäcka. Den svenska idrottsministern anser tvärtom att kontrollerna bör skärpas: exempelvis fler oanmälda tester och dopingtester av alla deltagare inför stora tävlingar.
Även om svenska enskilda idrottar ertappas med att försöka öka sin prestationer på kemisk otillåten väg så tror Ulrica Messing att det inte är så organiserat som det avslöjats inom skidförbundet i Finland.
Hon tycker inte heller att tillåten träning i höghöjdshus – som exempelvis Per Elofsson tillämpar för att stimulera blodproduktionen – överensstämmer med hennes bild av juste idrottande.

I ett avskedsbrev bad finske skididrottaren Mika Myllyläs häromdagen om ursäkt för att han använt Hes för att dölja dopingmedel. Och på tisdagen avslöjades Finlands första epo-fall då guldmedaljören Sami Heiskanen på tremilen i finska mästerskapen 1996 erkände att han använt epo-hormon den säsongen.

LÄS MER i DrugNews:
Dopingskandalen upprör Finlands president
EU-möte om doping planeras i Solna

Etiketter:

Annonser