Norrmän köper mer alkohol i Sverige

Norrmännens inköp av alkohol ökar kraftigt i Sverige. 2018 körde de hem cirka 2,7 miljoner liter omräknat i ren alkohol, en ökning med 16 procent på två år. Det visar en kartläggning av CAN om gränshandeln.

Foto: Drugnews

Omräknat utgör norrmännens handel av alkohol 5,5 procent av hela Systembolagets totala försäljning och är värd cirka två miljarder kronor, (ungefär tio procent av totala norska gränshandeln av livsmedel mm).

Och mycket talar för att gränshandeln av mat, alkohol, tobak och det mesta som innehåller socker fortsatt öka kraftigt även 2019, cirka 15 procent, enligt uppgifter till SVT Värmland.

Enligt CAN:s kartläggning av norska gränshandeln, gjord på uppdrag av Systembolaget, så görs 87 procent av alkoholköpen i systembutiker i de 22 svenska gränskommunerna. Särskilt Strömstad har hög försäljning. Resterande andel fördelas lika mellan beställningar hos systemombud i gränskommuner och inköp i systembutiker i övriga landet.

Det är de lägre priserna som lockar norrmännen att handla i Sverige. Sprit är cirka 25 procent billigare, vin 35 procent billigare och öl cirka halva priset.

Norrmännen köper mer vin på svenska sidan gränsen jämfört med den registrerade försäljningen i Norge, över hälften av alkoholinköpen är vin. Inköpen av sprit och cider är andelsmässigt ungefär lika som i Norge, medan köp av starköl är mindre.

Ulf Guttormsson, CAN. Foto: Eveline Johnsson

– Det beror nog på att det är lättare att frakta hem vin och sprit än öl, som ju är mer lättillgängligt i vanliga livsmedelsbutiker (öl säljs upp till 4,7 volymprocent) i Norge, säger Ulf Guttormsson, forskare och avdelningschef på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, till Drugnews.
Dessutom är det lägre införselkvoter av skattefri alkohol till Norge som inte är med i EU, (max 1 liter starksprit, 3 liter vin och 2 liter öl från Sverige).

Men det är främst andra livsmedel – mat, tobak och sockerprodukter – som lockar norrmännen att åka och handla här, och utgör 90 procent av gränshandeln.

– Det överraskade mig att norrmännen inte främst åker till Sverige för att handla alkohol, utan tvärtom handlar de främst annat som korv, bacon, läsk och godis och passar då samtidigt på att även köpa med alkohol, säger Guttormsson.

Sett över året så gör norrmän sina inköp av alkohol i Sverige mest under sommaren, före jul och vid påsk. För att få fram statistiken över norska gränshandeln av alkohol i rapporten, så har köp med norska kontanter och betalkort hos Systembolaget, samt norska beställningar hos systemombud vid gränsen tagits med. I övriga Sverige har bara norrmäns köp över en viss mängd alkohol som inräknats, (mindre inköp antas främst dricks på resan).

Från början hade CAN även tänkt kartlägga finländare och danskars köp på Systembolaget, men dessa visade sig vara ganska marginella. Deras gränshandel är bara en tiondel vardera jämfört med den norska.

Norska handlare oroas över den ökade gränshandeln i Sverige. Alkohol är alltså betydligt billigare, men även andra varor som godis är mycket billigare då Norge har en hög sockerskatt som ytterligare höjdes 2018. Norrmännens gränshandeln av livsmedel i Sverige beräknas till över 20 miljarder kronor, vilket är nära en tiondel av norska dagligvaruhandeln.

– Jag tror att om inte vi gör något här i Norge kommer gränshandeln fortsätta att öka, och allt fler norrmän kommer att se på Sverige som sin naturliga hemmamarknad för dagligvaror, säger Petter Haas Brubakk, vd i NHO Mat og drikke, till SVT Värmland.

• Rapporten ”Norsk gränshandel med alkohol i Sverige” (CAN Rapport 190, pdf-fil, 28 sidor) av Ulf Guttormsson och Björn Trolldal.

Annonser