Misstänkt langning på finska ambassaden

D05-FinlandflagMinHELSINGFORS Stora mängder obeskattad tobak och alkohol kan ha langats vid Finlands ambassad i Stockholm. Enligt mediauppgifter kan svenska staten gått miste om cirka 190 000 kronor i avgifter.

Det är finska nyhetsbyråerna FNB och SPT (Svensk presstjänst) som skriver om den misstänkta langningen via ambassaden som kan ha pågått fram till 2015. Flera hundra liter vin, öl och sprit och tiotusentals cigaretter kan i strid med regler sålts vidare.

Anställda med diplomatstatus vid ambassader i Sverige får köpa tobak och alkohol utan att betala skatter om moms, men bara för egen användning eller representation. Det är i överensstämmelse med internationell praxis, men får särskilt ekonomiskt intresse i högskatteområden som norden.

Smuggelcigaretter. Foto: Tullverket
Tiotusentals skattefria cigaretter hade inköpts.

Enligt mediauppgifter ska varor under en tid sålts vidare till personer som inte har de förmånerna. Ambassaden har 28 anställda, vara en fjärdedel har diplomatisk status. Svenska staten kan ha missat cirka 20 000 euro per år på verksamheten, som framstått som organiserad.

Det var Finlands tidigare ambassadör i Sverige Jarmo Viinanen som vid årsskiftet 2014/2015 satte stopp för den organiserade langningen. Sedan dess har vininköp minskat med en tredjedel, öl och sprit med över hälften och inköp av cigaretter med nära 90 procent, enligt SPT som gått igenom beställningarna.

– Man bör komma ihåg att ambassaden ordnar över hundra tillställningar per år, säger dock Viinanen till SPT.

Han tillträdde som ambassadör 2014 och kallades hem 19 september i år efter anklagelser om att sexuellt ofredat kvinnor. Det var i samband med den utredningen som den misstänkta langningen avslöjades.

Professor Seppo Koskinen, professor i arbetsrätt vid Åbo universitet, har följt affären och förundras över att langningen inte lett till utredning.
– Det är ganska allvarligt om kriminell verksamhet förekommit på ambassaden, på en plats där det kunnat ske med skydd av diplomatisk immunitet. Här finns en stark misstanke. Utrikesministeriet borde inleda en intern utredning, säger Koskinen till nyhetstjänsten SPF.

Svenska myndigheter har inte agerat, utan utrikesdepartementet har godkänt de skattefria inköpen. Misstänkta langningen har inte utretts av de båda länderna, men efter att nyheten nått ut, så uppger finska utrikesministeriet att mer information ska tas fram och analyseras. Det finns skäl att granska inköpen, men ”viktigast var att det stoppades”, svarar ministeriet.

Annonser