Drogberoende i kläm i Ukraina-kriget

KIEV I stridsområdet i östra Ukraina råder stor brist på många läkemedel. En grupp som drabbats hårt är opiatmissbrukare som fått metadonbehandling – nu uppges flera riskera dö.

Foto: AndrewButko/ Flickr
Konflikt som eskalerat. Foto: AndrewButko/ Flickr

Det är Sveriges Radios korrespondent i Kiev som rapporterar att kriget i Ukraina nu drabbar även narkomaner. I Ryssland är metadonbehandling förbjuden och i Ukraina har regeringen avbrutit leveranser av läkemedel till östra landet, där proryska grupper strider.

– Om inte leveranserna av metadon kommer igång inom en vecka så kommer det att innebära en humanitär katastrof. Många riskerar att dö, säger Pavlo Skala vid Internationella hiv/aids-alliansen i Ukraina till SR.

Redan när Krim annekterades ifjol av Ryssland drabbades narkomaner av konflikten. De ungefär 800 personer som där fick metadon där fick beskedet från Moskva att behandlingen skulle avslutas inom någon månad. Enligt uppgifter till SR antas uppåt 100 av tidigare patienterna ha avlidit, de flesta i överdoser.

Internationella hjälporganisationer och Hiv/Aids-alliansen i Ukraina försöker förmå Ukraina att lätta på blockaden av metadon och andra mediciner till östra delen av landet. Även andra patienter drabbas, såsom exempelvis de som behöver bromsmediciner mot aids och läkemedel för turbekolos-smittade. Totalt kanske 10 000 människor berörs.

Stockholmsbaserade antidrog-organisationen European Cities Against Drugs har flera medlemsstäder i Ryssland och hade tidigare kontakt med en stad på Krimhalvön.

Nu ifrågasätter några varför ECAD inte kritiserar ryska metadon-förbudet.
– Det är en lite tråkig vinkling utifrån en tragisk konflikt där många människor lider. ECAD arbetar i första hand för drogfrihet och emot legalisering av narkotika, men vi är inte principiellt emot läkemedelsassisterad behandling av narkomaner, säger generalsekreterare Erik Leijonmarck på ECAD till Drugnews.

Han tillägger att om de här programmen nu tas bort bör man fundera över vilka andra åtgärder som ska sättas in istället.

Annonser