S: missbrukarvården är oprofessionell

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Missbrukarvården har försummats det senaste decenniet. Trots ökat drogmissbruk har antalet vårdplatser minskat och vårdtiderna är kortare. Samverkan mellan kommuner, landsting och stat fungerar inte. Den socialtjänstbaserade missbrukarvården är inte tillräckligt professionell, menar tre socialdemokratiska riksdagsledamöter i en debattartikel och kräver att regeringen måste tillsätta mer resurser.

De tre ledamöterna Susanne Eberstein, Rinaldo Karlsson och Yilmaz Kerimo stöder sin debattartikel i Dagens Nyheter på besök på vårdinstitutioner och hänvisar till flera rapporter.

Socialstyrelsens utvärderingar visar att kommunerna har blivit mer restriktiva med att besluta om nödvändig tvångsvård eftersom den kostar mer än öppenvården. Alkoholmissbrukare som ändå kommer in på avgiftningskliniker skrivs ut efter tre, fyra dagar och därmed avbryts vårdkedjan i ett kritiskt skede för fortsatt behandling.

Och en instans – Kriminalvården – som har kontakt med 1 800 grava missbrukare i fängelserna och 4 000 i frivården utnyttjas dåligt.
’Kriminalvården borde därför ha en unik möjlighet att vara en central och betydelsefull del av missbruksvården, men så är inte fallet’, skriver de tre s-riksdagsledamöterna.

Förutom mer resurser till missbrukarvården och Kriminalvården efterlyser Eberstein, Karlsson och Kerimo bättre samverkan mellan myndigheter och att den socialtjänstbaserade missbrukarvården blir mer professionell. Trots över 80 års missbrukarvård i landet saknas samlad dokumentation om dess effektivitet och om den svarar mot individernas behov.

Socialminister Lars Enqvist har flera gånger under det senaste året sagt att missbrukarvården blivit eftersatt och måste få mer resurser. I höst lägger regeringen fram sitt förslag för en framtida narkotikapolitik.

Läs mer i Drugnews:
Färre tvångsvårdas i Stockholm
Engqvist: ”Ökade resurser mot drogproblemen”

Etiketter:

Annonser