Starkt motstånd mot ”cannabis-bruk”

2001-04-29 19:03 (Drugnews/SL)
STOCKHOLM Svenskarnas motstånd mot en liberaliserad narkotikapolitik är fortsatt kompakt. Endast fem procent vill tillåta rökning av hasch och marijuana, enligt en Sifoundersökning. ”Det här visar att det finns ett enormt starkt stöd för den restriktiva svenska narkotikapolitiken”, säger socialminister Lars Engqvist till TT.

Undersökningen, som är beställd av nyhetsbyrån TT, visar att motståndet är ungefär lika stort i alla åldrar, yrkesgrupper, lönelägen och oavsett politiska sympatier. Undantaget är gruppen unga män mellan 15 och 29 år där var femte anser att det ska vara tillåtet för myndiga att röka cannabis. Bara fem procent av flickorna i samma åldersgrupp delade de mer liberala pojkarnas åsikt.

”Ibland förekommer bilder av att attityderna förändrats, men det här pekar ju på att det finns ett mycket starkt stöd för den restriktiva politiken”, säger socialminister Lars Engqvist som i höst ska presentera en handlingsplan för en framtida narkotikapolitik.

Sverige har inom EU mest restriktiv narkotikalag vad gäller s k personligt bruk av illegala droger. Konsumtionen kriminaliserades 1989 och skärptes 1993 då fängelse infördes i straffskalan för att möjliggöra för polisen att begära drogtest vid misstanke om missbruk. Ingen missbrukare har dock dömts till fängelse enbart till följd av att ha varit drogpåverkad.

Läs mer i Drugnews:
Ökat haschrökande enligt omtvistad EU-rapport

Etiketter:

Annonser