Färre tvångsvårdas i Stockholm

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Trots att landets s k tunga missbrukare ökat från omkring 19 000 till 26 000 har tvångsvård minskat i omfattning. I Stockholm där kanske flest grava narkomaner finns har antalet som vårdats enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, minskat med över 70 procent under samma tid. På Rebecka, LVM-hem för yngre kvinnliga narkomaner, har bara två patienter tagits in från staden i år. Stadsdelarna väljer hellre billigare frivillig öppenvård än dyrare institutionsvård.

Till LVM-hemmen vars platser skurits ner drastiskt kommer patienter allt senare i allt sämre fysiskt och psykiskt skick.
”Klart att det finns fungerande öppenvårdsprojekt, men de kan aldrig ta hand om en ung intravenös heroinmissbrukare som dessutom är bostadslös”, säger Göran Leijon, institutionschef på Rebecka, till Dagens Nyheter.
En gravid heroinist kom dit mest av en slump sedan hon stött på en socialsekreterare på gatan som hjälpte henne.

Socialborgarrådet Kristina Axén Olin (m) håller delvis med i kritiken:
”Jag har varit på Rebecka, och jag tror att det är svårt att hitta andra lösningar än tvångsvård för unga prostituerade heroinister. Det är möjligt att stadsdelarna brister när det gäller den gruppen”, säger hon till tidningen.
Socialborgarrådet, som förordat en privatisering av delar av socialtjänstens verksamhet, vill bryta Statens institutionsstyrelses, SiS, monopol på LVM-vård. Hon anser den är för dyr och kommunernas inflytande för litet, men har hittills utan framgång försökt få regeringen att konkurrensutsätta upphandlingen.

Etiketter:

Annonser