Ökat missbruk bland unga i Gävle

(Drugnews/SL)
GÄVLE Unga missbrukare blir allt fler i Gävle. Antalet placeringar i Hem för vård och boende, HVB, i åldersgruppen 18-25 år ökade från 3 800 vårddygn 1999 till 5 688 vårddygn förra året. ”Ökningen började under förra året. Det är blandmissbruket som blivit större, alltså både alkohol och narkotika”, säger socialnämndens ordförande Ingemar Waern till Gävle Dagblad.

Man känner genom samarbete med polisen till minst 240 ungdomar under 25 år i Gävle som har kopplingar till droger. Och rekrytering av nya missbrukare oroar socialtjänsten som nu ska diskutera hur situationen ska hanteras. Även om målsättningen varit att klara av insatserna i kommunen har externa HVB-placeringar ofta gett bra resultat.
”Till en början är det viktigt att bryta gänget som ungdomarna befinner sig i. Ett bra exempel är de två tjejer som kom och tackade socialnämnden för att de blivit tvångsplacerade. I efterhand när det tagit sig ur missbruket insåg de hur betydelsefullt det varit för dem”, säger Ingemar Waern till tidningen.

Etiketter:

Annonser