Vårkampanj mot narkotika i Stockholm

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Efter påsk inleds informationskampanjen ”Narkotikan finns där din tonåring finns” i Stockholm. Den inriktar sig främst till föräldrar med barn mellan 13-17 år som får hem folder och informationsblad om drogläget i just deras stadsdel.

Även radiojinglar och affischer i kollektivtrafiken ska rikta fokus på ungas utsatthet – var fjärde 17-åring har prövat och 48 procent av övriga har erbjudits narkotika i Stockholm.
Det visar en enkät som ifjol gjordes bland elever i nian och årskurs två på gymnasiet. Drogexperimenterandet har ökat bland unga efter en nedgång på 1980-talet och siffrorna är högre i storstäderna. I kampanjmaterialet bekräftar unga hur lätt det är – om man vill – att få tag i droger. Överallt.
”Narkotika är ett problem i hela Stockholm. I förorten, i city och på Östermalm. Det handlar inte bara om en udda grupp kring T-centralen”, säger projektledaren Karin Rågsjö, på prevensionscentret Precens, till Drugnews.

Många vuxna känner stor osäkerhet inför droger och hur de ska agera med sin oro. Syftet med informationsfoldern är att föräldrar ska våga starta en dialog med sina barn och andra vuxna och bli mer aktiva i sitt föräldraansvar. Och lokalt kommer i flera stadsdelar möten, vuxenvandringar och drogfria fester anordnas för att stimulera bildande av nya nätverk.
I en liknande insats om ungdomar och alkohol förra våren läste 83 procent av tonårsföräldrar informationen och ledde till diskussioner i mer än var tredje familj.

”Okunskapen är nog större vad gäller narkotika än alkohol. Vi har slappnat av och stannat av i drogdiskussionen. Nu har tillgången på droger ökat och blivit billigare”, säger socialborgarrådet Kristina Axén Olin (m).
Den politiska enheten är stor kring kampanjen som kostar Stockholm stad omkring 1,3 miljoner kronor:
”Det är väl investerade pengar för att ge föräldrar ett verktyg att kunna gå vidare och samtala med sina barn”, säger oppositionsborgarrådet Leif Rönngren (s).

Några föräldrar har fungerat som referensgrupp i framtagandet av informationsmaterialet som ska vara matnyttigt, inte skräck- eller drogpropaganda.
”Som förälder märker man om ungarna kommer hem och har druckit alkohol, men det är svårare med narkotika”, säger Kennet Koitzsch som har två grabbar, 14 och 17 år gamla.
I familjen Koitzsch har tonåringarna bestämda tider när de ska vara hemma och sover föräldrarna så måste de väckas.
”Visst är det för att ha koll på dem, men också visa att vi bryr oss. Det händer ibland då att vi snackar nån timme över en nattfika”, säger Kennet Koitzsch som arbetar ideellt i föräldradriva fritidsgården Häfta på Kungsholmen.

Läs mer i Drugnews:
Ny drogenkät: fler unga berusar sig
Precens – nytt drogförebyggande centrum

Etiketter:

Annonser