Justitieministern vill förbjuda Rohypnol

2001-04-10 20:54 (Drugnews/SL)
STOCKHOLM Justitieminister Thomas Bodström vill totalförbjuda det narkotikaklassade sömnmedlet Rohypnol. ”Med en starköl förvandlar det ungdomar till mördarmaskiner, säger Bodström. Han får stöd av polis och åklagare, men Läkemedelsverket vill inte dra in det.

”Det finns inget skäl att dra in just Rohypnol. Det finns många andra preparat som är ångestdämpande och fungerar som sömnmedel, som skulle kliva in i dess ställe”, säger professor Björn Beerman till Aftonbladet.se.

Rohypnol med den aktiva substansen flunitrazepam är en storsäljare som sömnmedel och rogivande. Men vid överdosering och i kombination med alkohol kan det ha biverkningar som aggressivitet och hallucinationer. Det är känt att kriminella tar medlet för att kunna genomföra brott och ungdomar tar det för att berusade sig.

Drugnews har i flera artiklar berättat om Rohypnol och dess avigsidor och justitieminister Thomas Bodström skrev i en krönika att han vill komma till rätta med problemet. Nyligen skärptes kontrollen av Rohypnol genom att Läkemedelsverket uppgraderade narkotikaklassningen. Men det hindrar inte den omfattande smugglingen.

På justitie- och socialdepartementen utreds möjligheterna att stoppa Rohypnol. Men även EU måste övertygas vilket kan bli svårare. På en journalistträff i riksdagen på tisdagen sade justitieministern att det är svårt att slåss för egna nationella frågor när Sverige samtidigt är ordförandeland och ska leda EU-arbetet.
”Det märks exempelvis inom narkotikafrågan. Men nu är det tre månader kvar och sedan kan vi köra hårdare med typiskt svenska frågor”, säger han till bland andra TT och SR:s Ekoredaktion.

Läs mer i Drugnews:
• Krönika/ T Bodström: ”Nytändning behövs i kampen mot narkotika”
Svårare få tag i Rohypnol
Våldsbrott kopplas till Rohypnol – krav på förbud
Sverige lågprioriterar narkotikafrågan i EU 2001

Etiketter:

Annonser