”Fortsatt lördagsöppet på Systemet”

2001-01-30 16:55 DrugNews/SL)
STOCKHOLM Försöket med lördagsöppna Systembolagsbutiker i sex län fortsätter. Inga dramatiska förändringar i misshandel, rattfylleri eller andra alkoholrelaterade brott har skett under försöksperioden enligt en första utvärdering som presenteras på onsdag, erfar nyhetsbyrån TT.

Det innebär sannolikt att försöket fortsätter i de 172 butikerna i Stockholms, Skånes, Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. De båda alkoholforskarna Thor Norström och Ola Jörgen Skog har haft i uppgift att följa vilka hälsokonsekvenser försöket haft sedan det inleddes för ungefär ett år sedan.
”Om försöket inte lett till ökade skador så kan det fortsätta. Det har även socialminister Lars Engqvist sagt i riksdagen”, säger Gert Knutsson, kansliråd på Socialdepartementet, till DrugNews.
Knutsson vill dock inte bekräfta resultatet av forskarnas rapport som officiellt överlämnas först på onsdag.

Även om en slutrapport blir klar först senare i vår kommer den första utvärderingen väga tungt för den alkoholpolitiska proposition som regeringen ska lägga 22 mars. Där ska bland annat frågan om lördagsöppet ska återinföras på Systemet i hela landet behandlas.
Nya regler skulle kunna hinna träda i kraft från juli, en tidtabell som Systembolaget redan planerar efter.

Fotnot: Den stundande alkoholproppen i mars – som utgår från alkoholutredningens förslag – ska inte förväxlas med den alkoholpolitiska handlingsplan för att minska alkoholskador som regeringen presenteradei oktober ifjol.

Läs mer i DrugNews:
Lördagsöppet i hela landet planeras
Ökat våld efter lördagsöppna Systembutiker

Etiketter:

Annonser