”Brister i Sveriges globala drogsamarbete”

2000-12-12 21:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Sverige måste göra en kraftsamling internationellt för att tillsammans med andra länder utveckla strategier för att minska narkotikaproblemen. Det anser regeringens narkotikakommissionen i en rapport.

I takt med en ökad globalisering kan inte Sverige ensam föra en egen linje, oberoende av omvärlden, slår narkotikakommissionen fast. Men trots deltagande i narkotikasamarbete på flera internationella nivåer (FN, Nordiska rådet, Europarådet, EU etc.) – där särskilt polis- och tullsamarbete rönt framgång – finns det brister i det svenska lagspelet.

Samordningen mellan olika svenska myndigheter och departement är svag, mål och riktlinjer för globalt arbete är otydliga, och svenska experters internationella erfarenheter och kunskaper tas dåligt till vara.
Narkotikakommissionen anser, liksom tidigare Statskontoret i en granskning, att svenskt internationell deltagande måste förbättras.
Svenska forskare bör, genom samordning av Folkhälsoinstitutet, få hjälp med att söka EU-pengar. Internationellt utbyte mellan frivilligorganisationer och yrkesverksamma bör stimuleras. Och regeringen måste ansvara för att den svenska restriktiva narkotikapolitiken presenteras på ett tydligare sätt för att värna dess trovärdighet och hålla stånd mot exempelvis legaliseringförespråkare.

Prioriterade områden för svenska globala insatser bör vara att förstärka internationell kontroll av illegal narkotika, effektivisera internationella narkotikaorgan och verka för att respekten för FN:s tre narkotikakonventioner upprätthålls, skriver narkotikakommissionen.
Och inom svenskt bistånd bör mer fokus läggas på narkotikafrågan. Givaren har möjlighet – och ska – ställa krav på mottagaren. I våras uppmärksammades att Sidapengar indirekt förfogats av odlare av växtdrogen kat i Kenya.
”Det är inte bra när bistånd direkt eller indirekt går till katodling eller mutor”, säger Ralf Löfstedt, huvudsekreterare i narkotikakommissionen, till DrugNews.

Narkotikakommissionen anser att Sverige inom EU i första hand ska prioritera bekämpning av illegal europeisk narkotikaproduktion (exempelvis syntetiska droger som amfetamin och ecstasy), förebyggande insatser och drogmissbruk i kandidatländerna.
”EU, och Sverige som kommande ordförande, har i medlemsförhandlingarna gyllene tillfälle att stödja och förmå ansökarländerna att ta tag i frågor som drogproduktion, transittrafik och inhemskt missbruk”, säger Ralf Löfstedt.

Narkotikakommissionens slutrapport kommer preliminärt att presenteras i mitten av januari nästa år.

Fotnot: Ladda ner och läs narkotikakommissionens delrapporter. Den senaste ger en god överblick om narkotikasamarbete i Europa.

Läs mer i DrugNews:
Socialministern hoppar av viktigt narkotikamöte
Norden kräver bättre drogstatistik i EU
Engqvist: ”Ökade resurser mot drogproblemen”
Alternativ narkotikakommission: ”Korta fängelsestraff vid upprepat missbruk”
Sverige lågprioriterar narkotikafrågan i EU 2001

Etiketter:

Annonser