Namninsamling mot polisneddragningar

2000-12-05 21:30 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM I måndags beslutade polisstyrelsen i Stockholms län att lägga ner tio närpolisstationer. En namninsamling inleddes på tisdagen för att protestera mot polisneddragningar i stadsdelen Vantör.

Invånare i Rågsved, Högdalen och Hagsätra är oroade att de stora problemen med drogmissbruk och narkotikarelaterade brott ska öka. Hittills har man haft en polisstation i Högdalen, men den ska nu läggas ner.
Namninsamlingen som pågår till i början av januari organiseras av Medborgare i Vantör i samarbete med Riksförbundet narkotikafritt samhälle, Hyresgästföreningen sydost och Företagarföreningen i Vantör.

Det är både polisbrist och dålig ekonomi som ligger bakom polisstyrelsens beslut att lägga ner tio stationer i södra Stockholm. Åtta närpolisområden i Söderort ombildas till tre. Med de senaste indragningarna har närpoliskontoren i Stockholm minskat från 59 till 45 sedan närpolisreformen 1994.
”Vi har inget val. Vi har blivit av med en femtedel av alla poliser sedan 1994. Då är det rimligt att vi också avvecklar en femtedel av polisstationerna”, säger Kristina Axén Olin, moderat socialborgarråd och polisstyrelsens ordförande, till Svenska Dagbladet.
Axén Olin och länspolismästare Gunno Gunnmo säger att de inte kommer att medverka till fler uppsägningar under sina förordnanden. Närmare 1500 polistjänster har försvunnit sedan 1994 i Stockholm. Regering har föreslagit att 575 extramiljoner förs över till polisverksamheten nästa år i hela landet. Enligt Kristina Axén Olin är det otillräckligt.

Läs mer i DrugNews:
Opinionsmöte mot narkotikaterror
Budgeten: fler poliser, pengar mot alkoholskador

Etiketter:

Annonser