Polis ska utreda ungdomsmål snabbare

2000-11-30 16:53 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Polisens föreslås av regeringen få större möjligheter att ingripa mot brottsmisstänkta ungdomar under 15 år. Bland annat ska dagens krav på socialtjänstens medgivande vid polisingripande mot minderåriga slopas.

Det föreslås sedan en utvärdering gjorts av de reglerna vid handläggning av ungdomsmål som ändrades 1995 och som främst gällde de som fyllt 15 år.
Idag får i princip polisen bara höra misstänkta under 15 år, men för att göra kroppsvisitation, husrannsakan och beslag hos unga måste socialtjänsten ge klartecken till utredning. Exempelvis vid misstanke om narkotikabrott.
(Polisen får dock redan idag använda dessa befogenheter för att utreda om någon straffmyndig deltagit i ett brott, för att efterforska stöldgods och söka gärningsman vid skadegörelse.)
Däremot föreslås inte möjlighet att drogtesta barn, något som regeringens narkotikakommission utreder och ska ta ställning till före årsskiftet.
”Särskilt på kvällar och helger kan det vara svårt att få tag i någon från socialtjänsten. Man eftersträvar ju snabbare handläggning vid brott. Men det handlar inte om att ge polisen nya befogenheter, utan få utnyttja dem snabbare”, säger hovrättsassessor Fredrik Holmberg på justitiedepartementet till DrugNews.

Även i framtiden ska barnet om det befinns skyldig överlämnas till socialtjänsten för vidare utredning. Några andra förslag i lagrådsremissen är att slå fast barns rätt till advokat, att särskilt skyndsamhetskrav införs för snabb handläggning och att föräldrar ska delta vid förhör med barnet.
Den nya lagen föreslås träda i kraft 1 juli 2000.

Medling mellan ungdomsbrottslingar och brottsoffer berörs i ett annat betänkande som lagts av hovrättslagmannen Staffan Levén. Kommuner föreslås bli skyldiga erbjuda medling mellan en förstagångsförbrytare och brottsoffret. Mötet, som är frivilligt, ska syfta till konkreta resultat såsom att den skyldige ska ersätta den drabbade med pengar eller bara en ursäkt. Vid eventuell rättegång ska medling leda till kortare straff. En medlingslag föreslås gälla från april 2002.

Etiketter:

Annonser