Stockholm stad hjälper anställda sluta röka

2000-11-29 17:15 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM En av landets största arbetsgivare, Stockholm stad, ska erbjuda sina 50 000 anställda en ny typ av sluta-röka-metod genom anslutning till rikstäckande projektet Rökfri på jobbet som drivs av Folkhälsoinstitutet och Centrum för Tobaksprevention.

Över ett tusen företaget i landet har hittills köpt ”verktygslådan” med information om hur en rökfri arbetsmiljö uppnås och stöd för de anställda som vill fimpa för gott. Bland annat kan de medverkande ringa Sluta röka linjens rökterapeuter.
Att sluta röka på egen hand är svårt. Cirka var femte förblir rökfri själv, jämfört med omkring 40 procent av dem som har kontakt med professionell avvänjare.
”Det är viktigt att förbereda sig – inse att det är en myt att ickerökare får tråkigare liv; bestämma ett rökstoppdatum, dricka mycket vatten och äta ordentligt – men fettsnålt – eftersom blodsockerhalten sjunker. Arbetsgivaren bör stå för nikotinläkemedel minst första rökfria månaden”, säger Barbro Holm-Ivarsson, sluta-röka-psykolog och projektledare för Rökfri på jobbet, till DrugNews.

I enkäter uppger 78 procent av arbetsgivarna att det är viktigt eller ganska viktigt att personalen är rökfri. Docent Paula Liukkonen, expert på ekonomistyrning med inriktning på personalfrågor, har beräknat att en rökare kostar arbetsgivaren minst 20 000 kronor extra om året i rökpauser och ökad sjukfrånvaro.
Företag som hjälper sina anställda att sluta röka får förutom goodwill även friskare medarbetare, högre effektivitet och kreativitet.
”Men jaga inte de som inte är motiverade att just nu delta i projektet”, varnar Barbro Holm-Ivarsson.

Stockholm stad, som nu ska erbjuda anställda sluta-röka-stöd, har inte beräknat vad tobak kostar arbetsgivaren.
”Men det är helt klart att det inte är många rökare som behöver sluta röka för att vi ska få igen de små summor som vi satsar på Rökfri på jobbet, säger Annica Ö Ericson, personalpolitisk strateg i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Fotnot: Sluta-röka-paket kostar 200 kronor styck, individuell bok 32 kronor.
Numret till Sluta röka linjen är 020-84 00 00, öppet vardagar.

Etiketter:

Annonser