Kräkmedel och säljförbud av cannabisfrö föreslås

STOCKHOLM Regeringens narkotikakommission föreslår att det ska bli möjlighet att använda kräkmedel mot misstänkta narkotikalangare och smugglare. Dessutom vill man stoppa försäljning av cannabisfrön.

Kommissionen anser att all fröhanteringen bör kunna stoppas inom nuvarande lag genom att bedömas som förberedelse för narkotikabrott. Man uppmanar även regeringen att verka för att upprätthålla det svenska odlingsförbudet av växten Cannabis sativa.
De vanligaste illegala drogerna hasch och marijuana tillverkas av växten. Men frågan är kontroversiell genom att även tillverkning av finpapper, rep, extrakt för skönhetsmedel med mera kan utvinnas. Sverige är idag ensam om förbud för cannabisodling inom EU. Unionen ger jordbruksstöd för odlare i andra länder.

Förslagen från narkotikakommissionen förs fram i en färsk rapport om den illegala handeln med narkotika. Kommissionen anser i stort att Sverige i dag har en heltäckande lagstiftning på kontrollområdet.
Man föreslår dock att en särskild utredare utses för att kartlägga kontrollmyndigheternas spaningsmetoder och undersöka om även andra arbetsmetoder bör utvecklas för effektivare brottsbekämpning. Man föreslår dock ingen lagändring för att exempelvis tillåta s k kontrollerade leveranser.
Narkotikakommissionen vill även att rikspolisstyrelsen gör en särskild inspektion av landets samtliga polismyndigheter för att kontrollera hur narkotikabekämpningen regionalt är organiserad och dimensionerad. Bland annat analysera hur avskaffande av specialiserade narkotikarotlar påverkat spanings- och utredningsarbetet.

Narkotikakommissionens slutrapport beräknas läggas fram före årsskiftet.
Delrapporter kan beställas via kommissionens hemsida.

Etiketter:

Annonser