En missbrukarvård i djup kris

2000-11-13 11:09 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Situationen för grava drogmissbrukare är alarmerande, visar en ny rapport från Statens institutionsstyrelse, SiS. Hälften av missbrukarna saknar bostad, sju av tio har psykiska problem och en tredjedel har försökt begå självmord. Särskilt svår är situationen för kvinnliga missbrukare.
Samtidigt har vårdinsatserna minskat dramatiskt under 1990-talet.

”Det är hög tid att uppmärksamma denna situation, om vi inte vill se ett samhälle med allt fler utslagna, ökad kriminalitet och stort mänskligt lidande”, skriver Sture Korpi, generaldirektör för SiS, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Forskningsrapporten – grundad på drygt 1 000 grava missbrukare som tvångsvårdades under 1999 på SiS LVM-institutioner – visar även att de blir allt yngre, att narkotika- och blandmissbruk ökar och att kvinnliga missbrukare är mest utsatta.
Nära hälften av männen och tre fjärdedelar av kvinnorna hade tidigare utsatts för olika former av övergrepp.

Samtidigt som vårdbehovet ökar väntar kommunerna allt längre med att sända sina missbrukare till institutionsvård. Antalet vårdplatser inom tvångsvården LVM (lagen om vård av missbrukare) har minskat från 1300 till 350 under de senaste sju åren. I dagarna läggs ytterligare ett LVM-hem ner.
Orsaken är ofta att socialtjänsten slits mellan att ordna adekvat missbrukarvård och att försöka klara en krympande budget, menar Korpi. Och psykvården tar inte ansvar för unga missbrukare.

LVM-vårdens främsta uppgift är att avbryta missbruket och motivera till fortsatt vård inom frivillig öppenvård. Men den länken är kanske den svagaste i hela vårdkedjan, hävdar Korpi och lägger ansvaret på socialtjänsten.
”En ung människa med ett tungt drogmissbruk behöver stöd i en välfungerande vårdkedja, där alla aktörer tar sitt ansvar och sätter in adekvata, uthålliga insatser. Så fungerar det inte i dag”, avslutar Sture Korpi.

Läs mer i DrugNews:
”Skärp tillsynen av socialtjänstens LVM-fall”
Fler unga missbrukare döms till vård
Akut brist på vårdplatser för unga omhändertagna

Etiketter:

Annonser