Brittisk minister avgår efter droggräl

B1405-UKFlag1LONDON Liberaldemokraten Norman Baker – som förra veckan lade fram en kontroversiell narkotikarapport – avgår från inrikesministeriet efter samarbetsproblem i koalitionsregeringen.

Rapporten – som fördröjdes i månader av konservativa partiet, enligt Baker – hävdar att en jämförelse med andra länder visar att det saknas tydliga samband mellan tuffa narkotikalagar och nivån på droganvändning. Länder hyllades som avkriminaliserat och ser droger mer som ett hälsoproblem än ett rättsligt.

Norman Baker – som varit ansvarig på inrikesdepartementet för brottsförebyggande och drogfrågor sedan oktober 2013 – anser att brittisk narkotikapolitik baserats ”mer på dogmatism än evidens”. Och att det behövs liberaliseringar.

Men nu avgår han med hänvisning till interna samarbetssvårigheter med bl a hans chef på departementet, Theresa May (konservativ). Bland annat om narkotikapolitik och immigrationsfrågor.

Theresa May
Theresa May (tories)

”Det har varit som att gå genom lera”, enligt hans avgångsbrev till sin partiledare Nick Clegg som Independent publicerade ur dagen före avgången i tisdags. Theresa May ska ha lett inrikesministeriet ”som ett konservativt departement i en konservativ regering, medan jag sett det som ett koalitions-departement i en koalitionsregering, enligt Baker.

Angående anklagelser om att han varit ”soft on drugs”, så tycker han att det snarare är konservativa som varit mjuka och tillåtit processen rulla på där ”narkotikalangare fortsätter tjäna pengar och människor fortsätter få böter och fortsätter ta droger”.

Norman Baker, 57 år, säger nu till BBC att det har varit jobbigt att varit ensam liberaldemokrat där och att han nu behöver ”en paus” för tillbringa mer tid i sin valkrets i Sussex och med sin familj.
Avhoppet kommer olägligt för konservativ-liberaldemokratiska regeringen bara sex månader före valet nästa år.

Annonser