Belgien ska bekämpa ”soft drugs”

BRYSSEL Nya belgiska regeringen har beslutat att bekämpa innehav och användning av ”mjuka droger” (ex. cannabis) och upphöra med dagens ”toleranspolitik”.

Innehav av narkotika är förbjudet i Belgien, men vuxna personer har hittills inte åtalats för innehav av upp till 3 gram i sin bostad för eget bruk.

Men den nya regeringen vill ändra på det och hänvisar till hur staden Antwerpens borgmästare redan infört en mer strikt, lågtolerant linje mot ”soft drugs”, rapporterar De Morgen och andra belgiska medier.

”Innehav av droger är förbjudet. Narkotikamissbruk i det offentliga rummet kan inte bli föremål för en toleranspolitik”, enligt regeringens koalitionsavtal med nya premiärministern Charles Michel i spetsen.

Valet hölls i maj, men först denna vecka har landets liberala och konservativa partier kunnat enas och bilda ny regering. I koalitionen ingår flamländska separatistpartiet NVA, kristdemokraterna CDV, liberala Open-VLD och fransktalande liberala MR, som premiärministern tillhör, enligt TT.

Annonser