Tungt remiss-nej till medicinregister

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Datainspektionen ger i ett remissvar kalla handen till Socialstyrelsens förslag att registrera svenskarnas läkemedelsinköp i ett läkemedelsregister. Inspektionen anser att uppgifterna är alltför känsliga ur integritetssynspunkt, skriver Dagens Nyheter. Avsikten med registret var att exempelvis tidigt kunna upptäcka mediciners eventuella biverkningar.

Även bättre överblick av missbruk, vilka mediciner patienter äter och huruvida landstingens läkare förskrivning är ekonomiskt och medicinskt motiverad skulle kunna erhållas med ett register.
Enligt förslaget ska alla patienters namn, personnummer, läkemedel och dos krypteras och lagras i ett stort hälsoregister som ett fåtal på Socialstyrelsen och i varje landsting har tillgång till. Den enskilde läkarens förskrivning skulle dock vara frivillig.

Av andra fem remissinstanser är även Apoteket kritisk, medan Läkarförbundet och Svensk förening för allmänmedicin är positiv (men anser inte att landstingen ska få föra ett motsvarande register med personnummer), och Landstingsförbundet och Riksförsäkringsverket i huvudsak för.

Läs mer i Drugnews:
”Alla problem löses inte med lugnande medel!”
17 läkare skrev ut Rohypnol till missbrukare
Skärpt förskrivning av värkmedicin med DXP

Etiketter:

Annonser