Friande GBL-dom överklagas

(Drugnews/SL)
SUNDSVALL Miljölagen kan inte stoppa innehav av kemikalien GBL som i kroppen omvandlas till narkotikaklassade drogen GHB. Det anser Sundsvalls tingsrätt och ogillar åtalet mot en misstänkt 28-årig langare som hade med sig en flaska GBL på en ravefest ifjol. Åklagaren överklagar nu domen, erfar Drugnews.

28-åringen gjorde sig skyldig till miljöfarlig hantering ansåg åklagare Peter Salzberg och åtalade honom för brott mot miljölagen när han ertappades med GBL på en fest i en industrilokal i Sundsvall i februari 2000. Åklagaren menar att mannen skulle sälja vätskan vidare då han även hade ett 70-tal dopingtabletter och falskt amfetamin (mjöl) på sig. 28-åringen hävdar dock att han köpt vätskan i tron att det var GHB och att han skulle använda den själv.
Rätten nöjde sig med den förklaringen och menar att det inte funnits risk för annans hälsa. ”Att genom förtäring av kemikalie utsätta sig själv för hälsorisker är enligt allmänna rättsgrundsatser inte straffbart. Åtalet ska därmed ogillas”, står det i domen som kom på onsdagen.
Däremot fälldes 28-åringen för olovlig körning, rattfylleri, narkotika- och dopingbrott, rapporterar Dagbladet. Vid den aktuella festen ertappades han även med ett 70-tal s k ryssfemmor. Dessutom hade han vid annat tillfälle bevisligen använt och innehavt GHB. Påföljden för de brotten blir förlängd skyddstillsyn och 3000 kronor i böter.

GHB narkotikaklassades efter ökat missbruk, förgiftningar och flera dödsfall bland ungdomar – särskilt längs Norrlandskusten och kring Göteborg. Istället började den tillåtna kemikalien GBL som importeras för bland annat klottersanering även användas i russyfte. Den omvandlas i kroppen till GHB och har samma ruseffekter och risker. Av 23 polisbeslag av misstänkt GHB under en period visade sig 22 vara ej klassade kemikalien GBL.
”Om även hovrätten skulle fria killen för GBL-innehavet så bör lagstiftarna agera för att ge oss verktyg att stoppa missbruket”, säger åklagare Peter Salzberg till Drugnews.

Läs mer i Drugnews:
Kan miljölag stoppa GBL?
Drogfakta om GHB/GBL

Etiketter:

Annonser