Drogproblem bland Thailands munkar

(uppdat 13:58) (Drugnews/SL)
BANGKOK Insmugglingen av amfetamin till Thailand ökar lavinartat – trots myndigheternas ihärdiga försök att kontrollera gränserna. Det är inte bara bland befolkningen i allmänhet som missbruket ökar. Var tionde buddistmunk i Thailand har sökt hjälp för narkotikaproblem.

Myndigheterna räknar med att uppemot 700 miljoner amfetamintabletter strömmar in i år, sju gånger fler än 1998.
”Det är en kraftig ökning. Vi har försökt att hålla narkotikan ute genom att stänga våra gränsövergångar, men det innebär inte att det inte förekommer något inflöde av amfetamin”, sade inrikesminister Purachai Piemsomboon på tisdagen enligt TT-AFP.

Landet har även misslyckats skydda sina 300 000 munkar mot narkotikan på grund av bristande resurser, uppgav en talesman vid departementet för religiösa angelägenheter. Prästerskapets drogproblem har hittills försökt tystats ner för att inte befolkningen ska förlora förtroendet för de religiösa institutionerna.

Thailand har länge varit transitland för bland annat opium och heroin från Gyllene Triangeln. Men i takt med att det inhemska missbruket ökat har även smugglingen av droger till landet ökat – trots myndigheterna försök att med hårdföra metoder bekämpa narkotikahandeln. Omkring sex procent av befolkningen på 62 miljoner uppges vara narkotikamissbrukare.

Läs mer i Drugnews:
Knarkkungar bakom flygexplosion i Thailand?

Etiketter:

Annonser