Dramatik in i det sista om FN:s aidsdeklaration

(Drugnews/SL)
NEW YORK En urvattnad deklaration om den globala kampen mot hiv och aids antogs till slut av en enig FN:s generalförsamling på torsdagsmorgonen. Bland annat ska varje land anta ett nationellt handlingsprogram mot hiv-spridning inom två år.

Men stämningen bland de 189 deltagarländerna vid FN:s aidskonferens visade att flera inte vill tala om hur smittan sprids via exempelvis droginjicering och sexuellt umgänge. Islamska länder drev igenom att ordet homosexualitet inte fick nämnas i slutdokumentet med hänvisning till Koranen.
Och Vatikanen motsatte sig att kondomer används mot hiv-spridning – ”det är bättre med avhållsamhet”, sade påvens representant, utan att dock få igenom sin reservation.
Sydafrikas president valde att inte besöka FN-konferensen trots att han var i USA samtidigt och hans land är ett av de värst drabbade.

Sverige avsätter 600 miljoner kronor till den globala fond mot aids som bildats. Socialminister Lars Engqvist var dock besviken på att USA – trots sin jätteekonomi – endast är villig att bidra med ungefär dubbelt så mycket.

Hittills har 22 miljoner människor avlidit i aids. Värst drabbat är södra Afrika, men spridningshastigheten är för närvarande störst i Ryssland.

Etiketter:

Annonser