Regeringen får åter backa om sänkt vinskatt

2001-04-03 13:19 (Drugnews/SL)
STOCKHOLM Finansminister Bosse Ringholm (bild) får vänta med att sänka vinskatten med cirka tio kronor flaskan. Detta sedan regeringens samarbetspartier vänstern och miljöpartiet gett förslaget kalla handen i budgetförhandlingarna.

Det är andra gången på ett halvår som frågan nu skjuts upp i samband med budgettvister. Det kan leda till att EU-kommissionen drar Sverige inför EG-domstolen eftersom man anser att den höga svenska skatten på vin, men något lägre på öl, missgynnar utländska vinleverantörer och skyddar svenska bryggare.
”Inför medlemskapet lovade ja-sidan att Sverige skulle kunna behålla sin alkoholpolitik, men vi har redan börjat montera ner den bit för bit. I den här frågan får vi stå upp bättre och åtminstone trilskas så länge det går”, säger miljöpartiets språkrör Matz Hammarström till Svenska Dagbladet.

En eventuell skattesänkning har nu blivit en fråga som dras i långbänk. Finansminister Ringholm – själv nykterist – ville sänka skatten redan i sommar för att gå EU till mötes och samtidigt försöka minska privatinförseln av alkohol. Socialministern var först emot förslaget men har stegvis gått sin partibroder till mötes.

Nykterhetsrörelsen varnar för att sänkta alkoholskatter kommer att leda till ökad konsumtion och fler skador.
”En anpassning av de svenska alkoholpriserna till dansk nivå kommer att orsaka 1000 fler alkoholrelaterade dödsfall per år och flera tusen ytterligare misshandelsfall”, hävdade nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson i ett tal i helgen vid IOGT-NTO-rörelsens distriktsårsmöten i Jämtland.

Läs mer i Drugnews:
Slutstrid om vinskatten sköts upp
Danmark överväger sänka alkoholskatt

Etiketter:

Annonser