SSU: nej till avkriminalisering

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, röstade ned ett förslag om avkriminalisering av cannabis på sin kongress och står kvar vid att det ska genomföras en förutsättningslös utredning av narkotikapolitiken och kriminaliseringen.


Det var på SSU:s kongress 4–7 augusti i Norrköping som frågan om avkriminalisering av cannabis var uppe för beslut. Sedan tidigare har SSU uppfattningen att den svenska narkotikapolitiken behöver ses över och att det ska genomföras en förutsättningslös utredning. När den är klar kan man ta ställning till om avkriminalisering är rätt väg att gå.

Flera SSU-distrikt har argumenterat för liberalare narkotikalagar och bland annat från SSU Sörmland fanns det en motion till kongressen. Enligt Dagens Nyheter förlorade dock förslaget om att ställa sig bakom en avkriminalisering med 117 röster för att stå kvar vid det tidigare beslutet och 107 för att ställa sig bakom en avkriminalisering.

SSU:s förbundsordförande Lisa Nåbo skriver i en skriftlig kommentar till DN att hon är nöjd med beslutet: ”Förbundskongressen 2021 beslutade om att vi behöver en grundlig utredning kring narkotikapolitiken brett. I det borde även kriminaliseringens effekter utredas, där efter kan vi ta ett bättre grundat beslut.”

Annonser