Danska haschklubbar stänger efter varning

(Drugnews/SL)
KÖPENHAMN Sedan dansk polis skärpt övervakningen av haschklubbar i Köpenhamn har flera valt att slå igen. Vid sidan om narkotikaförsäljning, vilket ofta myndigheterna struntar i, förekommer alltmer illegal spelverksamhet och stöldgods på klubbarna. Folketinget gav före sommaren klartecken till utvidgade åtgärder för polisen.

Polisen får nu bland annat utdela varningar och därefter förbjuda klubbarnas verksamhet om uthyraren inte åtföljer tillsägelserna. Även uthyrarens namn publiceras i lokalpressen med information till allmänheten om att det i lokalen bedrivs illegal klubb. Böter hotar uthyraren i slutänden.

Många har oroats över att ungdomar kommer in på klubbarna – officiellt ideella föreningar – och kommer i kontakt med spel och brottslig verksamhet. Även de omkringboende störs ofta av bråk kring klubbarna. Ofta har hyreskontrakten använts i andra och tredje hand av andra klubbägare.
Men sedan polisen börjat använda det upptrappade varningssystemet har flera klubbar valt att stänga själva. Enligt narkotikapolisen i Köpenhamn har antalet kända haschklubbar minskat från ett 60-tal till ett 50-tal på ett år, uppger nyhetsbyrån Ritzau och tidningen Politikken .

Läs mer i DrugNews:
”Legalisera danska haschklubbar”

Etiketter:

Annonser