Schweizisk aktion mot ny farlig drog

(Drugnews/SL)
BERN Schweizisk polis har slagit till mot ett asiatiskt narkotikasyndikat som vill göra landet till en inkörsport för en ny farlig syntetisk drog i Europa. 102 personer greps i aktionen och 450 000 ”thai-tabletter” beslagtogs.

Kemiskt liknar thai-tabletterna ecstasy, men är betydligt mer beroendeframkallande och farliga. De kan, vad man hittills vet, förorsaka extrem aggressivitet, svåra psykiska störningar, minnesförlust och invaliditet, rapporterar Hassela Nordic Network.

De beslagtagna tabletterna som var märkta med bokstävarna ”Wy” har bland annat smugglats in via Zürich internationella flygplats av kurirer. Enligt hälsoministeriet i Schweiz har drogen börjat förekomma på nattklubbar och s k ravefester. Myndigheterna ser allvarligt på spridningsrisken och talar om ett akut behov av att förhindra unga att använda drogen och informera om dess skaderisker.

Tidigare har thai-tabletter langats i USA, Australien och Asien. Tabletterna tillverkas förmodligen i Sydostasien. Substanserna uppges levereras av kineser, transporterna organiseras av thailändare, medan narkotikahandeln sköts av vietnameser. Handeln uppges även vara nära knuten till prostitution.

Etiketter:

Annonser