Kroatien mildrar straff för innehav

ZAGREB Kroatien har beslutat att från årsskiftet införa böter istället för fängelse för den som ertappas med mindre mängder narkotika för personligt bruk.

Enligt lagändringen i landets strafflag som antogs i fredags ska innehav av narkotika för eget bruk inte längre vara ett brott.
– Nu ska ungdomar som grips i en park med en joint inte längre skickas i fängelse, utan få betala böter, sade justitieminister Orsat Miljenic till lagstiftare, rapporterar Associated Press.

Från 1 januari 2013 kan den som ertappas med mindre mängder få böta upp till 2 680 euro, skickas till behandling eller få göra samhällstjänst. Tidigare riskerade den som dömdes för narkotikainnehav till upp till tre års fängelse.

Den nya strafflagen lämnar dock utrymme för strängare straff på maximalt 15 års fängelse för personer som döms för narkotikahandel, särskild om det sker nära skolor, enligt AP.

Det ska även göras mer skillnad mellan olika substanser, de är idag uppdelade mellan tunga och lätta droger (som marijuana). Men all narkotika kommer att beslagtas, enligt Wikipedia.
Kroatien blir från nästa sommar EU:s 28 medlemsland.

Etiketter:

Annonser