Knarkkungen ”El Chapo” har gripits

|UPPDAT| MEXICO CITY Drogkungen och mästerrymmaren Joaquín ”El Chapo” Guzmán som flydde i somras har åter gripits. Det uppger Mexikos president Enrique Peña Nieto via Twitter: ”Uppdraget slutfört. Vi har honom”.

Guzman flydde 11 juli 2015 genom en nära kilometer lång tunnel från det säkerhetsfängelse han satt i utanför huvudstaden Mexiko City. En tunnel hade grävts från hans cell och han åkte iväg på en motorcykel på räls.

Jakten på ”El Chapo” –  Sinaloa-kartellens fruktade ledare – har pågått sedan dess och han har varit nära att gripas flera gånger. Men i fredags kväll skrev Mexikos president på Twitter:

D520-MexpresTwitt”Uppdraget slutfört: vi har honom. Jag vill informera mexikaner om att Joaquin Guzman Loera har gripits.”

Få detaljer har ännu berättats kring gripandet. Men enligt nyhetsbyrån AP lokaliserades Guzman för några dagar sedan. Vid gripandet i Los Mochis i hans hemdelstat, så dödades fem personer och sex andra greps vid marinsoldaternas räd. Även en soldat skadades vid skottlossningen.
Två bepansrade bilar, gevär, handeldvapen och en granatkastare hittades. Kartelledaren var tungt beväpnad i det vita hus där han gömde sig med sina följeslagare.

Gripandet är ”en viktig framgång”, konstaterar president Nieto, enligt Reuters. Flykten bekräftade bilden av utbredd korruption och rykten florerade att ”El Chapo” fick hjälp vid flykten inifrån fängelset i somras.

Guzman lyckades även 2001 fly från ett fängelse efter gripits 1993 för grova narkotikabrott. Sinaloa-kartellen kontrollerar stor del av smugglingen av narkotika till USA och Guzman har utpekats som mångmiljardär.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser