Antidopingsbyrån till Montreal – finansiering avgjorde

(Drugnews/SL)
MONTREAL Antidopingsbyrån Wadas huvudkontor hamnar i Montreal i Kanada. Stockholm åkte ut redan i den andra röstningsomgången. ”Det var en oväntad segrare, men de hade det bästa upplägget för finansieringsbiten, med gratis hyra och andra förmåner som inte Stockholm kunde ge”, säger Tomas Johansson, sakkunnig på Riksidrottsförbundet (RF), till TT.

Montreal besegrade favoriten Lausanne med rösterna 17-15 i slutliga avgörandet. I väntan på dagens beslut har den internationella antidopingorganet varit placerat i Lausanne sedan 1999.

Stockholm var länge en av huvudkandidaterna, bland annat erfarenhet av tidigt anti-dopingarbete och avancerat laboratorie talade för. Men Montreal kunde bland annat erbjuda förmånligare finansiering för kontoret.
EU har också i ett avtal avsatt två miljoner euro (cirka 19 miljoner kronor) för att utbilda dopingtestare och utformning av ett antidopingpass för idrottsaktiva.

”Jag har inte förhoppningar, utan snarare förväntningar på Wadas arbete. Jag kräver att det här ska bli ”på riktigt”, säger till TT idrottsministern Ulrica Messing, som kämpat för att huvudkontoret skulle ligga i Stockholm .

Läs mer i Drugnews:
EU-möte om doping i Solna

Etiketter:

Annonser