Svenska ungdomar super minst i EU

Svenska ungdomar har lägst berusningsdrickande och använder minst cannabis i EU. Det visar resultaten av den stora europeiska skolundersökningen om alkohol och narkotikavanor. Den visar också att användningen av cannabis i Europa bland 15–16-åringar är den lägsta sedan 1995.

Svenska ungdomar har det lägsta berusningsdrickandet i EU, medan Danmark är det land där störst andel har druckit mer än fem drinkar vid ett och samma tillfälle under den senaste månaden. I Danmark var andelen 55 procent, medan den i Sverige låg på 18 procent.  Andelen både i Danmark och Sverige har sjunkit de senaste åren. Allra lägst var andelen i Island där nio procent hade druckit mer en fem drinkar vid samma tillfälle under den senaste månaden. Genomsnitt för alla deltagande länder är 31procent.

Resultaten kommer från den åttonde omgången av European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD), som genomfördes bland 113 882 elever i åldrarna 15 till 16 år i 37 europeiska länder år 2024.

– Det är bra att vi ser en liten positiv utveckling, men alkoholkulturen bland unga i Danmark är fortfarande oroande, säger Maja Bæksgaard Jørgensen, sektionschef på Sundhedsstyrelsen i Danmark i ett pressmeddelande .

Hon framhåller att det kan vara svårt att ändra vanor och beteenden när det handlar om alkoholkultur och att vuxnas attityder och beteenden påverkar unga.
– När föräldrar och andra vuxna engagerar sig och gör överenskommelser med sina barn om alkohol, gör det en positiv skillnad, säger Maja Bæksgaard Jørgensen.

De många mätningarna ger möjlighet att se utvecklingen över sammanlagt 30 år och det är en överlag positiv bild av utvecklingen som tecknas i ESPAD-undersökningen.

Alkoholkonsumtionen bland unga har minskat, både vad gäller totalt drickande och berusningsdrickande. Minskningen är särskilt tydlig bland pojkar, medan flickors konsumtionsnivåer har varit mer stabila. Trots denna positiva utveckling är alkohol fortfarande lättillgängligt, och tidig debut samt intensivt drickande fortsätter att vara problem i vissa regioner.

Även användningen av cannabis, den vanligaste illegala drogen, har gått ned och nått sin lägsta nivå sedan 1995. Pojkar rapporterar oftare användning, men skillnaden mellan könen minskar, och i vissa länder använder flickor mer än pojkar. Trots varierande upplevd tillgänglighet är cannabis fortfarande den enklaste illegala substansen att få tag på.

Samtidigt kvarstår utmaningar som tidig debut och riskfylld konsumtion, även om andelen ungdomar som använt cannabis de senaste 30 dagarna sjunkit till fem procent – en trend som pekar på fortsatt minskning.

Sverige ligger på ungefär halva den nivån. Lite drygt två procent av de svenska eleverna har använt cannabis den senaste månaden. Det är den lägsta nivå av alla EU-länder. Det land där störst andel använder cannabis är Lichtenstein, där nästan 10 procent av eleverna använt cannabis den senaste månaden. Därefter kommer Italien, Slovenien, Tjeckien och Nederländerna med drygt åtta procent.

Även cigarrettrökning bland ungdomar har minskat markant, med en halvering av andelen som någon gång rökt mellan 1995 och 2024. Trots denna positiva utveckling förekommer fortfarande tidig rökning, särskilt bland flickor. Den dagliga rökningen vid 13 års ålder eller yngre har ökat de senaste åren, vilket väcker oro.

Samtidigt har användningen av e-cigaretter ökat kraftigt bland unga. Fler börjar använda dem i tidig ålder och daglig konsumtion har blivit allt vanligare. Den växande trenden ger upphov till oro över den dubbla användningen av både traditionella och elektroniska cigaretter. Fenomenet speglar en bredare förskjutning mot alternativa nikotinprodukter, vilket kan påverka framtida hälsotrender bland ungdomar, framhålls det i ESPDA-rapporten .

Annonser