VÄSTERÅS Det var stort intresse i Västerås när Krogar mot knark nylanserades i staden. Ett 50-tal personer slöt upp till den första utbildningsdagen som Drugnews besökte.
Metoden Krogar mot knark har funnits i många år, men intresset har varierat, inte minst på grund av finansiering. Nu har regeringen sedan något år beslutat att STAD, Stockholm förebygger alkohol och drogproblem, ska få resurser för att samordna arbetet i landet.
En av de platser där detta har fått effekt är Västerås. I Västerås var man tidigt ute med organiserad samverkan mot narkotika i krogmiljö. Redan 2007 var Västerås en av de kommuner som fick stöd av Mobilisering mot narkotikas i satsningar mot droger i krog- och nöjesmiljöer. Även senare har just metoden Krogar mot knark används i staden, men efter ett tag har verksamheten avsomnat.

Marie Eriksson, som jobbar som strateg med trygghet och brottsförebyggande, räknar med att den nuvarande satsningen kommer att bli mer uthållig än tidigare.
– Idag har vi en helt annan strategisk samverkan mellan Västerås stad och lokalpolisområdet där vi jobbar med brottsligheten i samverkan och där vi har tagit fram en gemensam åtgärdsplan, säger Marie Eriksson.
I den åtgärdsplanen finns också Krogar mot knark med som en del.
– Det är väldigt tydligt från högsta ledningen att vi skall jobba med metoden och det ska vara långsiktigt, säger Marie Eriksson.
Krogar mot Knark är en metod framtagen av STAD för att bedriva narkotikapreventivt arbete i krog- och nöjesmiljöer. Den bygger på samverkan mellan flera aktörer, utbildning för dem som jobbar i krogmiljö, förbättrad tillsyn, arbete med alkohol- och narkotikapolicy och ett offentligt ställningstagande mot narkotika från krogarna.
– Krogar mot knark är en metod för att minska droganvändningen på krogen som dels innebär att vi utbildar krog- och hotellpersonal om narkotika, dels hur de kan jobba i sin krogmiljö för att minska användningen, säger Marie Eriksson.
Till utbildningen kom ungefär 50 personer från 20 krogar, något som Marie Eriksson ser som en mycket god uppslutning från branschen.
– Vi är väldigt glada över att det är så många hotell och krogar som vill vara med. Det har inte varit svårt att få med aktörerna i arbetet. Det är många som har flera av sina anställda här idag och inte bara en person, säger Marie Eriksson.

Per Eriksson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Västerås, lyfter också fram att Krogar mot Knark är ett av de gemensamt framtagna områdena i åtgärdsplanen för det brottsförebyggande arbetet.
– Vi ser en tendens till ökning av narkotikaanvändandet och brukande av narkotika inom krogmiljön och det här är ett sätt att kunna hjälpas åt att identifiera det, och för vår del kunna kraftsamla för att stävja det, säger Per Eriksson.
Målet är att de kriminella aktörerna inte ska få fäste i branschen och att bidra till att skapa en god arbetsmiljö för personal och gäster i krog- och hotellmiljön.
Per Eriksson påpekar att man sett en tendens till ökning av våldsbrott i krogmiljö och det ofta är personer som är påverkade av alkohol eller droger som är involverade i våldsbrotten.
– Så det här är ett sätt att också minska det, säger Per Eriksson.
Niclas Axelsson är en av deltagarna på utbildningen. Han är driftchef på krogkedjan Let me be Frank, som bland annat driver Frank och Nya hattfabriken i Västerås. Han uppfattar att det blivit mer vanligt med narkotika på krogen och också mer accepterat. Nu har krogarna valt att engagera sig i Krogar mot knark.
– Det är väldigt viktigt för samhället, för våra gäster och våra anställda att de ska ha en säker miljö, säger Niclas Axelsson.

Han menar att utbildning är viktig för att kunna se beteenden och lära sig att hantera situationer som uppkommer. Men framför allt ser Niclas Axelsson att samverkan med andra är viktig för att prata med andra och dela med sig av problem eller framgångar.
Narkotika är inte bara något som förekommer bland krogarnas gäster, som i alla branscher finns det också anställda som använder narkotika. Även där bidrar Krogar mot knark.
– Vi lär oss hur vi ser narkotikaanvändning även hos våra anställda och hur vi kan hjälpa dem att komma ur det. Vi har ju en tydlig alkohol- och drogpolicy på arbetsplatsen, så att alla vet om att det finns hjälp, säger Niclas Axelsson.