En koalition av europeiska folkhälsoorganisationer, där bland annat svenska IOGT-NTO ingår, protesterar mot EU-kommissionens vinmarknadsförslag i ett gemensamt positionspapper till ledamöterna i Europaparlamentets jordbruksutskott.
I slutet av mars lade EU-kommissionen fram ett paket för att hjälpa den krisande vinsektorn som innehöll flera olika åtgärder, både för att minska utbudet och öka efterfrågan på vin. Förslagen får nu hård kritik från ett antal folkhälsoorganisationer.
Skrivelsen innehåller skarp kritik mot EU-kommissionens förslag till vinmarknadsreformer och lyfter fram dess potentiella negativa konsekvenser för folkhälsa och användning av naturresurser.
Organisationerna varnar för att förslaget gynnar vinproducenter ekonomiskt på bekostnad av både folkhälsan och skattebetalarna.
De tycker det är bra att EU-kommissionen har förstått att överproduktionen av vin är ett problem och att förslaget ger länder möjlighet att begränsa ny vinodling där det redan finns ett överskott. Men de påpekar att grunden till problemet med överproduktion är att stödet är utformat så att ökad volym ger mer stöd. De menar att stödet istället ska användas för att för att främja hållbarhet och ställa om till andra grödor.
Dessutom lyfts farhågor om att EU:s stöd till marknadsföring och export av alkohol kan stå i direkt motsättning till unionens folkhälsomål.
Organisationerna är också kritiska till att EU-kommissionens initiativ öppnar för att ersätta traditionell märkning av alkoholhaltiga drycker med digitala etiketter, exempelvis QR-koder och menar att detta begränsar konsumenters tillgång till viktig produktinformation.
Bakom uppropet står organisationer som representerar 15 medlemsländer och företräder miljontals EU-medborgare och sakkunniga inom folkhälsoområdet. Från Sverige står IOGT-NTO bakom skrivelsen.
EU-kommissionens förslag ska nu processas av Europaparlamentet och medlemsländerna.