(UPPDATERAD) Kortare minimitid för besöket och något minskade krav på information om alkoholens skadeverkningar än i ursprungsförslaget. Det blev resultatet när Folkhälsomyndigheten nu beslutat om föreskrifter för gårdsförsäljning.
Riksdagen har beslutat om ändringarna i alkohollagen som träder i kraft den 1 juni och som innebär att gårdsförsäljning blir tillåten när den sker i samband med besöksarrangemang. Folkhälsomyndigheten har beslutat om vilka föreskrifter som ska gälla för de företag som vill erbjuda så kallad gårdsförsäljning.
– Det är många aktörer som berörs av att det nu blir möjligt att bedriva gårdsförsäljning i Sverige i samband med besöksarrangemang. Myndighetens utgångspunkt är att föreskrifterna ska underlätta för alla aktörer att följa lagstiftningen och att tillämpningen blir enhetlig, säger chefsjurist Bitte Bråstad i ett pressmeddelande.
Enligt alkohollagen ska besöksarrangemanget ha ett kunskapshöjande inslag, exempelvis ett guidat besök eller en föreläsning med dryckesprovning. Lagen anger också att besöket ska vara under en viss tid och erbjudas till konsumenter mot betalning. Den ställer även krav på att gårdsförsäljaren lämnar information om alkoholens skadeverkningar under besöket.
I Folkhälsomyndighetens ursprungliga förslag angavs att det kunskapshöjande inslaget skulle vara minst 45 minuter. Detta har nu förkortats och det räcker med en halvtimmes besök med information.
Till TT betonar Bitte Bråstad att det egentligen inte handlar om traditionell försäljning av av alkohol, utan snarare att man ska kunna köpa med sig ett minne från besöket.
– Det handlar om besöksnäring och en levande landsbygd, att man ska kunna få med sig en souvenir när man åker från gården, inte om att konkurrera med Systembolaget, säger Bråstad till TT.
Ursprungligen skulle besökarna också få information om alkoholens risker både muntligt och skriftligt. Folkhälsomyndigheten har dock uppmärksammat att kravet på skriftlig information ” är en bestämmelse som behöver notifieras till Europeiska kommissionen innan den kan träda i kraft”. I de nu beslutade reglerna finns det därför bara krav på muntlig information, men Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett skriftligt informationsmaterial om alkoholens skadeverkningar, som arrangören av gårdsförsäljning kan hänvisa till.
Folkhälsomyndigheten planerar att genomföra den formella hanteringen med EU-kommissionen och återkomma med eventuellt justerade regler efter sommaren.
De nu beslutade föreskrifterna gäller från och med den 1 juni, samtidigt som den nya lagstiftningen träder i kraft. Folkhälsomyndigheten tar även fram en vägledning till kommunerna.