En ett år gammal dom där kammarrätten slår fast att med lokal menas ett utrymme inomhus har gett upphov till ett storgräl om serveringstillstånd. Socialdemokraterna i Stockholm kräver lagändring, och socialministern Jakob Forssmed uppmanar kommuner att vara kreativa när de beviljar tillstånd.
Bakgrunden är en ansökan om serveringstillstånd från ett företag i Karlstad i början av 2023. Företaget ville ha tillstånd till en uteservering, men saknade serveringslokal inomhus. Karlstads kommun avslog ansökan med hänvisning till att de tolkat lagen som att det måste finnas en serveringslokal för att kunna bevilja ett permanent serveringstillstånd, och att det innebär att det behöver vara en lokal inomhus.
Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Karlstad, som gjorde samma bedömning som Karlstads kommun. Förvaltningsrätten hänvisar till förarbetena till Alkohollagen och skriver att det där framgår ”att med lokal menas utrymme inomhus”.
Förvaltningsrätten kommer fram till att för att ett företag ska kunna få ett stadigvarande serveringstillstånd krävs att det i anslutning till köket finns en plats inomhus där alkoholservering kan ske. Sedan kan man ha en uteservering i anslutning till denna lokal.
Det avgörandet överklagades till Kammarrätten i Göteborg som beviljade prövningstillstånd, men som i sitt avgörande kortfattat konstaterar att de gör samma bedömning som förvaltningsrätten. Den domen överklagades inte till Högsta förvaltningsdomstolen.
Stockholm stad har under ett antal år beviljat serveringstillstånd även till dem som saknat sittplatser inomhus, till exempel minigolfbanor, men konstaterar att detta efter kammarrättens avgörande inte längre är möjligt.
– De här serveringarna är uppskattade inslag i Stockholms stadsmiljö och bidrar till en levande stad. Efter att regeringen har legat på latsidan i ett år, så kräver vi från Stockholms stad att regeringen gör en lagändring i alkohollagen, säger Alexander Ojanne, S, social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.
Socialminister Jakob Forssmed, Kd, menar att kommunerna i avvaktan på eventuell prövning av ett liknande ärende i Högsta förvaltningsdomstolen kan bevilja tillfälliga serveringstillstånd.
– Vad kommunerna ska göra är upp till dem, jag konstaterar bara att möjligheten finns. Tillfälliga tillstånd kan ges över en hel säsong, säger han till TT.
Forssmed säger också att han är beredd att se över Alkohollagen.
Hur många verksamheter som berörs av kammarrättens klarläggande är oklart, men de allra flesta uteserveringar uppfyller kravet på att ha en serveringslokal.